Nalazite se ovde
Početna > Najave Događaja > IMPROMPTI-MUZIČKI INTERMECO I ŠEST PORTRETA PAVLA BELJANSKOG-PREDSTAVA MUZEJA MLADIH

IMPROMPTI-MUZIČKI INTERMECO I ŠEST PORTRETA PAVLA BELJANSKOG-PREDSTAVA MUZEJA MLADIH

Program izložbe 

MUZIČKI INTERMECO:

Kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog
(11. septembar – 18. oktobar 2020)

Autor projekta: Jasmina Jakšić Subić, viši kustos

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

IMPROMPTI – TRI KRATKA OSVRTA  

Četvrtak, 15. oktobar, 19 časova

Učesnici: Jasmina Jakšić Subić, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, dr Ira Prodanov i dr Milan Milojković, Akademija umetnosti u Novom Sadu

Kroz razgovor tri autora, Jasmine Jakšić Subić, dr Ire Prodanov i dr Milana Milojkovića o kolekciji ploča Pavla Beljanskog i aspektima koji su bili najprovokativniji u njenom „razotkrivanju“, publika će se upoznati i sa zanimljivostima samog procesa istraživanja ovakve jedne zbirke.    

O IZLOŽBI

Svedočanstva o životu i ličnosti diplomate Pavla Beljanskog, pored kolekcije umetničkih dela prve polovine 20. veka pružaju i predmeti iz manje poznatih zbirki njegovog legata. Ovom postavkom prvi put se prikazuje zbirka gramofonskih ploča u celini, koja svedoči o ukusu kolekcionara i njegovoj posvećenosti muzici. Kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog obuhvata reprezentativna izdanja klasične muzike na pločama od šelaka. Na više od devedeset snimaka sačuvana su različita dela čuvenih kompozitora iz doba baroka, bečke klasike, romantizma i s početka 20. veka. Zahvaljujući ovoj kolekciji, saznajemo više o diplomatskim boravcima Beljanskog u inostranstvu, gde ga je kolekcionarska strast, uz obilaske muzeja, galerija i antikvarnica, vodila i ka reprezentativnim prodavnicama ploča u Francuskoj i Italiji. Izložbu prati katalog kolekcije ploča Pavla Beljanskog sa tekstovima autorke projekta Jasmine Jakšić Subić, višeg kustosa, i muzikologa prof. dr Ire Prodanov i dr Milana Milojkovića sa Akademije umetnosti u Novom Sadu. Postavka je otvorena do 18. oktobra 2020, uz prateći program sa slušanjem muzičkog izbora inspirisanog kolekcijom ploča Pavla Beljanskog.

Predstava

ŠEST PORTRETA PAVLA BELJANSKOG

Projekat Muzej mladih

Subota, 17. i 24. oktobar 

u 15 i 18 časova

Trg galerija 2

Koordinatori projekta: 

Milica Orlović Čobanov i Marta Đarmati, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Režija: msr Ibro Sakić, Teatar mladih „Mišolovka“

Nakon duže pauze, uz podršku Grada Novog Sada, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će tokom dve subote u oktobru 2020. godine (17. i 24. oktobar, u dva termina: 15 i 18 časova), biti održana nova izvođenja predstave „Šest portreta Pavla Beljanskog“ u organizaciji Teatra mladih „Mišolovka“ iz Novog Sada. 

 Predstava je realizovana kao deo projekta „Muzej mladih“, u okviru programa Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 – OPENS, a uz podršku Fondacije „Novi Sad  – Evropska prestonica kulture“ i Uprave za kulturu grada Novog Sada. 

Kroz metod procesne drame učesnici su upotrebili sav dostupan materijal (literatura, eksponati, novinski članci, audio i video zapisi, fotografije, pisma itd), kolekciju i ambijent Spomen-zbirke za improvizacije i kreiranje šest scena koje su, po njihovom mišljenju i osećanju, bile ključne u životu Pavla Beljanskog. Svaka priča/tema odigrava se u posebnom izložbenom segmentu muzeja. Prolazeći kroz celokupan stvaralački proces u okruženju dela najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka, glumci su kreirali predstavu u čast ovih znamenitih ličnosti, sa ciljem da se istaknu izuzetni primeri delovanja pojedinaca i značaj njihovog doprinosa za kulturu jedne zemlje.

Uvrštena u selekciju Festivala „Upad“, predstava „Šest portreta Pavla Beljanskog“ u subotu, 24. oktobra biće održana u sklopu evropskog projekta „Be SpectACTive!“ (www.bespectactive.eu). 

Predstava će biti održana i kao deo manifestacije Muzeji za 10, u okviru nacionalne Nedelje muzeja i Evropske noći muzeja, u subotu, 14. novembra 2020. godine.

*Ulaz je besplatan, uz obavezno prijavljivanje, zbog ograničenog broja mesta. 

Prisustvo možete prijaviti pozivom na brojeve telefona: 021 528 185 i 021 472 99 66.

Ostavite odgovor

Top