ДВЕ ДРАМСКЕ ПРЕМИЈЕРЕ ПОЧЕТКОМ МАРТА

У Српском народном позоришту у току су пробе на двема драмским представама чије ће премијере бити почетком марта – Прави Запад Сема Шепарда и Илустрована енциклопедија нестајања Божидара Кнежевића.

Прави Запад је копродукција са Умјетничком академијом из Осијека, а текст Сема Шепарда номинован је за Пулицерову награду (енгл. Pulitzer Prize), америчку награду која се додељује за највеће доприносе у новинарству, књижевности и компоновању музике.

Шепард је оставио неизибрисив траг као амерички глумац, драмски писац, сценариста и редитељ, као аутор неколико кратких прича, есеја, мемоара и, свакако, као добитник Пулицерове награде за дело „Покопано дете“ 1979. године.

Редитељ представе је Димитри Пјер Удовички, сценограф је Давор Молнар, костимографи Давор Молнар и Снежана Хорват, за избор музике је задужен Јосип Хорват, а у представи играју: Саша Аночић (Остин), Игор Павловић (Ли), Домагој Мркоњић (Саул Кимер) иАлександра Плескоњић (Мајка).

„Прави Запад“ је субверзивна америчка драма, драма која описује губитнике, људе који нису успели у остварењу „америчког сна“ и који као неостварени драмски јунаци у себи носе непомирене супротности и неостварене задате обрасце успеха.

Драма Сема Шепарда Прави Запад имала је своју праизведбу у позоришту Magic Theatre у Сан Франциску 1980. године.

Драма је прича о два брата од којих један делује веома успешно и остварено, док је други губитник, одметник од друштва и самога себе. С временом постаје јасно да је замена улога лако могућа и води ка равноправности заснованој на иронији…

Премијера је 9. марта 2018. године на сцени „Пера Добриновић“ у СНП-у, а прва реприза већ 10. марта.

Сем Шепард

Представу Илустрована енциклопедија нестајања режира Золтан Пушкаш, настаје као копродукција СНП-а и Стеријиног позорја, а у глумачкој подели су: Југослав Крајнов, Сања Ристић Крајнов, Миа Симоновић, Марко Савковић, Набојша Савић, Александра Пејић, Јелена Антонијевић, Григорије Јакишић, Нина Рукавина, Терезија Фигура, Агота Виткаи Кучера и Даниел Хуста.

Золтан Пушкаш

Поред Золатана Пушкаша који је осим режије задужен и за сценографију, у ауторској екипи су и Терезија Фигура, помоћник редитеља, сарадник за покрет и глас, Николина Стјепановић, драматург и Константин Кнежевић, лектор.

Божидар Кнежевић је за „Илустровану енциклопедију нестајања“ добио награду Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст за 2015. годину

Биће ово друга режија Пушкаша у СНП-у. Прва је, подсећамо, била 2013. године када је режирао представу Нека се јаве најбољи, копродукција СНП-а и СДУВ-а.

Божидар Кнежевић је добитник преко 70 књижевних награда. Радио је неколико веома успешних адаптација драма за новосадско Позориште младих, Српско народно позориште и Југословенско драмско позориште.

Премијера је 12. фебруара 2018. године, на Камерној сцени.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *