УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАНА ДРУГА МАЂУНАРОДНА ФОТОГРАФСКО-ЕКОЛОШКА КОЛОНИЈА „ДУНАВ“

Друга Међународна фотографско-еколошка колонија „Дунав“, успешно је реализована 27. августа 2021. године.

Петнaест учесника колоније фотографисали су на више локација: плаже у Новом Саду, Сремски Карловци и Беочин. Колонија је почела посетом Музеју Војводине где су присутни прво погледали радове фотографске изложбе „Осврт“, коју је приредила Арс академија, а потом су погледали сталну поставку Музеја Војводине, уз стручну пратњу и предавање господина Драгана Стојановића, водича Музеја Војводине.

У Сремским Карловцима фотографи су фотографисали плажу у близини ресторана Дунав и низводно. Јелена Бенишек је, испред Туристичке агенције Сремски Карловци, показала фотографима најактуелније плаже овог града. Туристичка организација је фотографима омогућила и ручак у ресторану „Четири Лава“ у Сремским Карловцима.

 Следеће дестинације биле су: Београдски кеј, Штранд, Керећа плажа,  плажа у Беочину, код Караша, где су фотографи трагали за занимљивим мотивима.

У Културном центру Беочин отворена је изложба фотографија са предходне колоније „Дунав“, фотографија које су настале на Међународној фотографско-еколошкој колонији. Ова поставка ће се заменити радовима са овогодишње колоније. Ивана Летош Бранков, директорица КЦ Беочин, је на отварању поздравила присутне, а учесницима колоније обратили су се и Жељко Савић, мастер културолог, организатор, Томислав Зовко, професор Високе школе Логос центар Мостар, водитељ студијског програма Дизајн и Адријана Чапко, вд заменик начелника Градске управе за заштиту животне средине Града Новог Сада, која је отворила изложбу.

Жељко Савић се захвалио свима који учествују на колонији, али и онима који су подржали одржавање колоније. У свом обраћању истакао је да се у непосредној близини  Београда, уз  Дунав, налазе локалитети Лепенски Вир и Винча, одакле је потекла прва писменост света и прво писмо, које неки научници називају „Винчанско писмо“, „Србица“, страни научници ово писмо зову „Подунавско писмо“. „Тај период је драгоцен по многим занимљивостима, екологији и миру који је трајао око десет хиљада година. Тај еколошки живот Виначанаца и мирнодобска култура, треба да нам буде узор. Порука ове колоније је да сви заједно чувамо живорну средину, културу и  мир“, рекао је Савић за ТВ Арс Медију.

Жељко Савић

Мр Томислав Зовко, професор Високе школе Логос центар Мостар, водитељ студијског програма Дизајн поздравио је присутне и нагласио велики значај ове колоније за фотографе и дизајнере, посебно за студенте из Мостара, који су и ове године узели активно учешће на фотографисању и дизајну каталога и осталог материјала за Другу Међународну фотографско-еколошку колонију „Дунав“.

Томислав Зовко

Адријана Чапко је поздравила присутне, кратко се обратила публици и  отворила изложбу.

Адријана Чапко

Учесници колоније били су: Марија Перић, Београдска политехника, одсек за Индустријски дизајн, Јасмина Павловић, Београдска политехника, одсек за Графички дизајн, Амина Вила, ЛОГОС ЦЕНТАР Мостар, Графички дизајн,  Ена Чилић, ЛОГОС ЦЕНТАР Мостар, Графички дизајн, Марија Карлушић, ЛОГОС ЦЕНТАР Мостар, Графички дизајн, Сунчица Савић, Арс академија, Нови Сад; Страхиња Савић, Арс академија, Нови Сад; Срећко Савић, Арс академија, Нови Сад; Јована Јањић, Академија уметности, Нови Сад; , Средња уметничка школа за дизајн „Богдан Шупут“ у Новом Саду; Данијела Бабин, дизајн, Висока техничка школа струковних студија у Новом Саду; Весна Раонић, Арс академија, Нови Сад, Жељко Савић, Друштво нових медија, Немања Вуковић, Друштво нових медија, Дејан Балек, Друштво нових медија, учесници: Мирко Димић и Стефан Димић, из Удружења новинара Војводине и нових медија, Нови Сад су оправдано били одсутни, али ће доставити фотографије накнадно, како сазнајемо од организатора.

Остаје да се види како ће изгледати наредна поставка радова насталих на Другој Међународној фотографско-еколошкој колонији „Дунав“, и да ли су Фотографи добро обавили задатак да прикажу лепоту коју пружа природа уз Дунав и однос човека према природи (око Дунава).

Циљ ове манифестације је подизање нивоа свести грађана о чувању животне средине.

Организатори су: Друштво нових медија (Беочин) и АРС АКАДЕМИЈА (Нови Сад).

Пријатељи манифестације: Факултет заштите животне средине, Факултет за уметност и дизајн – ФУД, Висока техничка школа струковних студија у Новом Саду, Висока школа Логос центар Мостар, Градска управа за заштиту животне средине Нови Сад, Врхунска достигнућа(НВО).

Извор: ТВ Арс Медија

Текст: Ж.С.

Фотографије: Арс академија

One thought on “УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАНА ДРУГА МАЂУНАРОДНА ФОТОГРАФСКО-ЕКОЛОШКА КОЛОНИЈА „ДУНАВ“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *