Nalazite se ovde
Početna > Kultura > BUDI UZ UMETNOST U GALERIJI MATICE SRPSKE

BUDI UZ UMETNOST U GALERIJI MATICE SRPSKE

2020. godinu započeli smo sa mootom Budi uz umetnost želeći da istaknemo našu težnju da Galerija Matice srpske i umetnost koju čuva postanu deo svakodnevnog života ljudi. Imajući u vidu okolnosti u kojima protiče ova godina, trudimo se da u skladu sa mogućnostima ovaj moto i ostvarimo. U ovim trenucima kada nam je prostor za druženje i komunikaciju ograničen, u Galeriji Matice srpske možete biti uz umetnost!

ZA UŽIVANJE

Stalna postavka Galerije Matice srpske sa izložbom Slike velikih formata – svedočanstva epoha vodi vas na putovanje kroz srpsku umetnost od trenutka nastanka prvih ikona majstora zografa u XVIII veku pa sve do modernista XX veka koji su preispitali i doveli u pitanje značenje slike. Uz slobodno kretanje kroz vekove i stvaralaštvo poznatih srpskih umetnika, osetite duh prošlih vremena i saznajte sve ono što do sada niste znali o srpskoj umetnosti. 

Izložba Matrica. Monologija Danila Vuksanovića predstavlja zbirku klišea Galerije Matice srpske, sagladenu kroz prizmu savremene umetnosti. Autor i umetnik Danilo Vuksanović izložbom preispituje život predmeta u muzeju i ukazuje na važnost simbola prošlosti kao modela za stvaranje u aktuelnom umetničkom trenutku, idejno spajajući i otvarajući prostor za nesmetanu komunikaciju i povezivanje prošlosti i sadašnjosti. Posetite izložbu i sami preispitajte procese prenošenja narativa i ideja u muzejskom i stvaralačkom kontekstu.

Poklon-zbirka Dragiše Brašovana pored dela likovne umetnosti, sadrži i dela primenjene umetnosti koje je sam arhitekta Dragiša Brašovan predano sakupljao , a koji su činili deo njegovog životnog prostora: ogledala, komode, vitrine, fotelje, svećnjake, lustere, satove… Deo navedenih predmeta, koji su činili svakodnevnicu privatnog života arhitekte, sada je izloženo za vaše uživanje u Svečanom salonu i Velikoj sali Galerije Matice srpske.

ZA NOVA ISKUSTVA

Kako bismo vaš boravak i iskustvo uživanja u umetnosti učinili jedinstvenim, pripremili smo posebnu prostoriju u okviru Stalne postavke Galerije Matice srpske – sobu za prepuštanje umetnosti. U sinergiji umetnosti, zvuka, prostora i svetla, imaćete priliku da budete sami s različitim umetničkim delima i da ih doživite na vama svojstven način. Posetite nas, razigrajte svoje misli i osećanja, preispitajte ih u dodiru s umetničkim delima i prepuštajući im se dozvolite da vas povedu…

Muzika svuda početkom novembra Galerija Matice srpske se pridružila akciji Beogradske filharmonije Muzika svuda i postala dom klasične muzike. Kako bi svi naši posetioci obogatili svoje iskustvo uživanja u umetnosti, muzejsku tišinu u narednom periodu zameniće kompozicije velikana klasične muzike. 

ZA PORODIČNU AVANTURU

U okviru novog edukativnog programa Moj Grad. Novosadaske umetniče priče, kreirali smo i porodični vodič. Roditelji, staratelji, bake i deke sa decom koristeći specijalni štampani porodični vodič, kroz igru uloga, zanimljive igre i zadatke otkrivaće istoriju i nasleđe Novog Sada, posmatrajući umetnička dela u stalnoj postavci Galerije. 

Svake subote na kreativnim radionicama sa našim najmlađim posetiocima istražujemo, posmatramo i okrtivamo najzanimljivije umetničke priče. Kako i u novonastalim okolnostima ne bismo  deci uskratili mogućnost da u umetnosti uživaju, svake subote roditeljima šaljemo mejl sa upustvima za kreativnu, umetničku igru šetnjom kroz Novi Sad. 

IZ UDOBNOSTI VAŠEG DOMA

Iz topline i udobnosti vašeg doma, možete uživati u video prilozima serijala Inspirisani Francuskom.  U saradnji sa Francuskim institutom kustosi muzeja širom Srbije, u kratkim dvominutnim video prilozima govore o poznatim srpskim umetnicima koji su živeli i stvarali u Francuskoj. U digitalni svet iz Galerije Matice srpske preneli smo priče o Bogdanu Šuputu, Savi Šumanoviću, Kosti Hakmanu i Peđi Milosavljeviću. 

Svi prilozi su dostupni na zvaničnom Jutjub kanalu Francuskog instituta Srbije i Galerije Matice srpske.

Obojite vašu svakodnevnicu bojama, mislima i zvucima umetnosti, koja živi na samo jedan korak ili klik od vas. Budite uz umetnost!

Ostavite odgovor

Top