Nalazite se ovde
Početna > Kulturna Politika > BJELIĆ NA OBELEŽAVANJU DANA ZAJEDNIČKOG VEĆA OPŠTINA U VUKOVARU

BJELIĆ NA OBELEŽAVANJU DANA ZAJEDNIČKOG VEĆA OPŠTINA U VUKOVARU

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj , međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić  prisustvovao je danas svečanosti povodom obeležavanja Dana Zajedničkog veća opština u Vukovaru.

Bjelić je tom prilikom  ocenio da je saradnja Pokrajinske vlade sa Zajedničkim većem opština dobra kao i da će institucije Pokrajinske vlade nastaviti da čine sve što je u njihovoj moći kako bi  uvek bili na usluzi ustanovama koje se bore za očuvanje srpskog identiteta, kulture, tradicije te zaštite  srpskog naroda van granica Srbije.

Obeležavanju dana Zajedničkog veća opština  prisustvovali su predstavnici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici Vlade Republike Hrvatske i Republike Srbije, predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, gardonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kao i veliki broj predstavnika okruga, županija, opština i gradova te mnogobrojni predstavnici društveno – političkog i privrednog života dvaju država.

Zajedničko veće opština svake godine prilikom obeležavanja ovog dana dodeljuje plakete i povelje za izuzetna ostvarenja postignuta u korist jačanja srpske etničke zajednice i doprinos očuvanju i razvoju nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta Srba na prostoru delovanja ZVO-a.

Ove godine plaketom je nagrađen Đorđe Božić za dugogodišnji doprinos srpskoj zajednici u oblasti sporta ,  dok je povelja uručena Ansamblu narodnih igara Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Vukovara.

Nakon svečane akademije, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik ZVO-a Srđan Jeremić, potpisali su  Sporazum o saradnji između Zajedničkog veća opština i Grada Novog Sada. Kako je rečeno, time će se dodatno će se osnažiti napori ove institucije u borbi za ravnopravan položaj srpske zajednice na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.

Izvor: Pokrajinska vlada

Ostavite odgovor

Top