Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Knjige – Promocije > ANTOLOGIJSKA EDICIJA „DESET VEKOVA SRPSKE KNJIŽEVNOSTI“

ANTOLOGIJSKA EDICIJA „DESET VEKOVA SRPSKE KNJIŽEVNOSTI“

U svečanoj sali Matice srpske, posredstvom Izdavačkog centra Matice srpske, u četvrtak 30. maja 2019. godine, održano je predstavljanje 10. toma i ujedno 100 knjiga edicije „Deset vekova srpske književnosti“.

Svečano priređeno prikazivanje otvorila je Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, koja je izrazila lično zadovoljstvo zbog učestvovanja u ovako velikom poduhvatu i čestitala onima koji su u tom poduhvatu učestvovali, a čija važnost prevazilazi književnog i odlazi u domen nacionalnog. Ona je istakla da je ova edicija dokaz da su nas reč i vera održali u viševekovnom postojanju te da srpski narod zaslužuje samopoštovanje. U ime Pokrajinske vlade kaže da je ponosna što je imala udela, pre svega, u štampanju ovih dela, i da takav čin smatra ne samo obavezom već i svojevrsnom privilegijom.

Reč je imao i predsednik Matice srpske, prof. dr Dragan Stanić, zaključivši da je impresivan posao rezultovao ovakvom antologijom, i da nije bio nimalo lak, već naprotiv, visoko odgovoran. Prema njegovim rečima, edicija je doprinos kulturološkoj samosvesti, posebno zahvaljujući Izdavačkom centru Matice srpske.

Završnu pozdravnu reč imao je i prof. dr Mato Pižurica, predsednik Skupštine
Izdavačkog centra Matice srpske. On je prvenstveno izrazio poštovanje prema rukovodiocu ovog projekta, Miri Vuksanoviću i zahavalio se onima koji su ovaj posao izneli do kraja doprinoseći tako podizanju nivoa sveopšte kulture. „Edicija „Deset vekova srpske književnosti“ je više od ovovremenog čitanja i uspostavljanja vertikalne linije njenog postojanja“, kaže on, i dodaje da se nada da će se uz verne čitaoce rađati i novi.

Glavni urednik edicije, akademik Miro Vuksanović rekao je da je tokom rada bilo dosta smetnji ali da su one uspešno prevaziđene. Od 12. do 21. veka, odnosno tokom 8 stoleća, koliko beleži srpska književnost, ona je reprezent literarnog, filološkog, prosvetiteljskog i leksikološkog značaja, što je i potvrdio navođem, hronološkim redosledom, srpskih pisaca, počevši od Svetog Save, a završivši Novicom Tadićem.

I prof. emeritus dr Marija Kleut, pridružila se govoru o epohalnosti ovog projekta. Njeno izlaganje, u najvećoj meri, obuhvatilo je priču o književnom aspektu edicije što je bilo od naročite koristi onima koji su strukom opredeljeni za ovu načnu oblast.

Na kraju, prof. emeritus dr Slavko Gordić, urednik, od bitnijih napomena navodi: „Uprkos istorijskim okolnostima, izrazito teškim, tomovi su prikaz srpske istorije i njene stvarnosti, i kao takvi, jedinstveni su po širini i doslednosti kritičkog publikovanja, tendenciji da kanon ostane u domenu najboljeg.“

Simbolično, 100. po redu objavljenu knjigu Novice Tadića, u znak zahvalnosti, g-din Vukosavljević uručio je sekretarki za kulturu, Dragani Milošević.

Planirano je da antologija ima dve serije. Prva serija je završena, a prvi deo druge serije je u procesu priređivanja i pripreme za štampu. Tu će biti zastupljeno 60 pisaca (koji nisu u prvoj seriji), rođenih do 1930. i čije je delo završeno. Do sada je u plan ušlo 40 knjiga, a njihov izbor i dalje se nastavlja. Što se tiče drugog dela druge serije, ona se očekuje 2024. godine i obuhvataće pisce rođene posle 1930. Tada će antologija imati preko 200 knjiga.

Tekst: Jovana Vojvodić

 

Ostavite odgovor

Top