Nalazite se ovde
Početna > Kultura > 60 GODINA GALERIJE MATICE SRPSKE NA TRGU GALERIJA

60 GODINA GALERIJE MATICE SRPSKE NA TRGU GALERIJA

Galerija Matice srpske u sradnji sa Fondacijom „Novi Sad 2021” proslavlja jubilej – 60 godina Galerije Matice srpske u zgradi na Trgu galerija.

U petak, 1. juna 2018. godine, od 18.30 do 22.00 sata, ispred galerije će biti upriličen program kojim želimo da ukažemo na Trg galerija kao važnu kulturnu tačku grada i značaj Galerije Matice srpske koja je za javnost otvorena od 1. juna 1958. godine. Upravo na taj dan biće prikazana prva postavka u okviru projekta koji ima za cilj prostorno uređenje parka i kreiranje novog javno-umetničkog prostora u kojem bi se izlagala vajarska dela domaćih i stranih umetnika.

Program počinje izvođenjem opere za decu Priča duga o četiri druga u 18.30 sati, potom nastupa hor „Zvončići”, a zatim sledi otvaranje tri izložbe: izložbe radova dece iz Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” Umetnički vremeplov, izložbe učenika Srednje škole za dizajn „Bogdan Šuput”Od kopije do originala , kao i izložbe studenata Departmana za arhitekturu i urbanizam Novi Trg galerija. Simbolično u 20.21 sat biće svečano otkrivene skulpture iz kolekcija Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Likovne galerije Poklon-zbirke Rajka Mamuzića koje će ove godine biti izlivene u bronzi i postavljene kao prve skulpture u budućem Parku skulptura na Trgu galerija.

Zahvaljujući tituli Novog Sada Evropske prestonice kulture 2021., u narednih nekoliko godina park i plato na Trgu galerija dobiće nove sadržaje, a kroz projekat „Park skulptura” lokacija postaje novo mesto za uživanje u kulturi i kvalitetnom slobodnom vremenu.

Program

18.30 sati – Opera za decu Priča duga o četiri druga

19.15 sati – Hor „Zvončići”

19.30 sati – Umetnički vremeplov – izložba dečjih radova

    Od kopije do originala – izložba učenika Srednje škole za dizajn „Bogdan Šuput”

Novi Trg galerija – izložba studenata Departmana za arhitekturu i  urbanizam Fakulteta tehničkih nauka

20.00 sati – koncert sastava Jazz Combinat i koktel

20.21 sat – svečano otkrivanje vajarskih dela za Park skulptura

 

Više o programu

Opera za decu Priča duga o četiri druga

Opera za decu Priča duga o četiri druga nastala je prema tekstu Branka Ćopića, dok je muziku komponovao Zoran Jovanović. U pitanju je priča o drugarstvu četiri životinje koje su ostavljene zbog starosti na milost i nemilost, odbačene iz gazdinstva. Svojom slogom i zajedničkim planom, uspevaju da gazdu savladaju i pokažu mu da dobro pobeđuje, a zlo gubi.

Hor „Zvončići”

Dečiji hor „Zvončići” je osnovan februara 1996. godine u Novom Sadu, sa željom da uz dečije pesme i muziku okuplja namlađe, usađuje im ljubav prema muzici uz druženja i nastupe kao i da uspostavi temelje horskog pevanja u našem gradu. Danas se može neskromno reći da su „Zvončići” pod dirigenstskom palicom Olge Živković i Branko i Katarine Ružičin zajednički ostvarili mnoge ciljeve i potvrdili uspeh brojnim priznanjima i nagradama.

Izložba  radova dece iz Preškolske ustanove „Radosno detinjstvo” Umetnički vremeplov

Izložba dečjih radova Umetnički vremeplov je nastala kao rezultat uspešne saradnje Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ i Galerije na realizaciji edukativnog programa za decu Umetnički vremeplov. Ličnosti i događaji na umetničkim delima Galerije Matice srpske. U periodu od oktobra 2016. do maja 2018. godine u edukativnom programu učestvovalo je preko 1000 dece iz PU „Radosno detinjstvo” koji su posmatrali umetnička dela u stalnoj postavci Galerije i sa kustosima razgovarali o prikazanim ličnostima i događajima. Uz pomoć mašte, putovali su „vremenskom mašinom” u prošlost i susreli se sa herojima i heroinama naše istorije. Ideja edukativnog programa bila je da se uz odgovarajuće usmeravanje dečje pažnje na određene ljudske vrline dođe do saznanja o dečjim uzorima i modelima ponašanja. Kroz igru uloga deca su „otkrivala” svoj karakter u određenim društvenim situacijama, a potom su kroz likovni rad dali sliku o sebi, a samim tim i sliku sveta u kome žive.

Izložba učenika Srednje škole za dizajn „Bogdan Šuput”

Od kopije do originala

Galerija Matice srpske je u saradnji sa Srednjom školom za dizajn „Bogdan Šuput” u martu obeležila Evropski dan umetničkog stvaralaštva 2018. (European Day of Artistic Creativity 2018). Tom prilikom su učenici škole imali priliku da kopiraju umetnička dela iz stalne postavke Galerije Matice srpske koja su ih najviše inspirisala. Rezultat saradnje je izložba Od kopije do originala koja predstavlja kopije slika poput Nadurena devojčica Uroša Predića, Umetnikova supruga Muni Paje Jovanovića, Mrtva priroda  Miodraga Protića, Autoportet Danice Jovanović i druge. Kroz kopiranje, kao vežbu koja se negovala na umetničkim Akademijama u čitavoj Evropi tokom prethodnih vekova, budući umetnici učili su o likovnim elementima, motivima i veštinama svojih prethodnika, a nastali radovi pokazuju njihovu zainteresovanost za značajna umetnička imena kao i njihovu želju da dostignu njihovo staralaško umeće.

Izložba studenata Departmana za arhitekturu i urbanizam

Novi Trg galerija – Park skulptura

Galerija Matice srpske uz podršku „Fondacije Novi Sad 2021” realizuje projekat Park skulptura na Trgu galerija kojim će se zelena površina ispred Galerije arhitektonsko/scenskom intervencijom biti pretvorena u Park skulptura. Kao prvi korak u realizaciji projekta izložbom Novi Trg galerija predstavljamo idejne projekte studenata Departmana za arhitektru i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka, koji su na kreativan i inovativan način osmilili izgled ovog budućeg javno-umetničkog prostora. Takođe, ovom prilikom će svečano biti otkrivene tri skulpture iz kolekcija Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije likovne umetnosti Poklon-zbirke Rajka Mamuzića koje će biti tokom godine izlivene u bronzi i postavljene na adekvatnim postamentima u park. Skulpturama, parternim uređenjem parka i prostora Trga Galerija, postavljanjem klupa i dizajniranim osvetljenjem, Park će postati javni prostor za umetnički predah i uživanje u samom centru grada, s nadom da 2021. ceo Trg galerija dobije istu funkciju.

Koncert sastava Jazz Combinat

Sastav Jazz Combinat čine akademski muzičari iz Novog Sada koji izvode džez standarde. Ovom priliko nastupiće Nemanja Mihailović, Voja Savkov, Boris Hložan, Fedor Ruškuc i Miloš Grbatinić.

 

Za više informacija možete se obratiti Jeleni Ognjanović na telefon 0214899018 ili 069 1103 051.

 

Izvor: Galerija Matice srpske

Ostavite odgovor

Top