ZLATNE PALME KANSKOG FESTIVALA SAMO NA MOJ OFF

U susret zvaničnoj selekciji Kanskog festivala,  MOJ OFF predstavlja selekciju filmova koji su obeležili prethodna izdanja ovog festivala

Iako je ove godine izostao glamur Kanskog festivala, umetnički aspekt i dalje obećava, jer je Kanski festival najavio da će 3. juna objaviti zvaničnu selekciju ovogodišnjeg izdanja uprkos svim nedaćama. U isčekivanju novih filmova sa Kana i otkrivanju novih autora, MOJ OFF predstavlja posebnu selekciju pod nazivom „ZLATNE PALME KANSKOG FESTIVALA“, gde će posetioci Online bioskopa imati prilike da se prisete čak deset filmskih ostvarenja koji su u periodu od 2008. godine do danas nagrađeni najprestižnijom Kanskom nagradom  – Zlatna Palma.

Filmovi će biti dostupni od petka 5. juna 2020. godine na platformi MOJ OFF, a u ponudi su sledeći pobednici:  “Između Zidova” (2008) Loran Kant,  “Bela Traka” (2009) Mihael Hanake, “Ujka Bunmi koji može da se seti svojih prethodnih života” (2010) Apičatponga Verasetakula, “Ljubav” (2013) Mihael Haneke, “Plavo je najtoplija boja” Abdelatif Kešiš, “Zimski San” (2014) Nuri Bilge Džejlan, “Dipan” (2014) Žak Odijar, “Ja, Danijel Blejk” (2017) Ken Louč, “Kradljivci” (2018) Kore-eda Hirokazu, kao i prošlogodišnji pobednik Kana I dobitnik četiri oskara “Parazit” (2019) Bong Džun-Ho. 

Ostvarenje „Između zidova“ dobitnik je Zlatne palme za 2008. godinu na Festivalu u Kanu, a naša publika je premijerno  imala prilike da ga pogleda na 37. FEST-u. Film je baziran na istoimenoj knjizi Fransosa Begodoa koji je deset godina bio profesor u francuskoj gimnaziji, a koji u samom filmu tumači glavnu ulogu. Prikazuje život učenika i profesora jedne škole u predgrađu Pariza, a posebnost je u tome da niko nije profesionalan glumac, pa na prvi pogled deluje kao dokumetarani film, ali sve scene su zapravo odigrane.

Neizostavan dvostruki dobitnik Zlatne Palme, a reditelj koji prikazao čak osam svojih ostvarenja na ovom prestižnom festivalu, Mihael Haneke, predstaviće svoja dva filma – dobitnik kanske Zlatne palme 2009. godine – crno beli film „Bela traka“,  drama koja analizira rađanje nacizma u protestantskoj severnoj Nemačkoj, kao i drama “Ljubav” koja je zaslužno ponela Zlatnu Palmu 2012. godine.

„Ujak Bunmi koji može da se seti svojih prethodnih života“ tajlandskog reditelja Apičatponga Verasetakula, dobitnik Zlatne palme na Kanskom filmskom festivalu 2010. godine, prikazan je u okviru glavnog programa 16. Festivala autorskog filma, a posetioci sajta će imati prilike da ga pogledaju od petka 5. juna.

Hit FEST – a 2014. godine, samo godinu dana ranije nagrađen u Kanu –  „Plavo je najtoplija boja“ francuskog autora Abdelatifa Kešiša je film u kojem se pojavljuju glumice Adel Eksarčopulos I Lea Sejdoks koje duboku emotivnu povezanost likova uverljivo prenose na veliko platno.

2014. godinu obeležio je pobednik Kana „Zimski san“ turskog reditelja Nurija Bilge Džejlana, film koji govori o nedelotvornosti i nepokretnosti turskih intelektualaca, a na suptilan način bavi se i pitanjem lične odgovornosti. Džejlanov „Zimski san“ je drama o bivšem glumcu koji vodi mali hotel u snežnim planinskim predelima Anadolije zajedno sa suprugom, dokse bore sa bračnom krizom.

Filmovi koji su ostavili veliki utisak, a koje još uvek dobro pamtimo su upravo poslednja četiri dobitnika Kanske Zlatne Palme – „Dipan“ Žak Odijar, “Ja, Danijel Blejk” (2017) Ken Loač, “Kradljivci” (2018) Kore-eda Hirokazu, kao i  dobitnik četiri oskara “Parazit” (2019) Bong Džun-Ho.

Ostvarenja iz selekcije „Zlatna palma Kanskog festivala“ posetioci sajta mojoff.net, u narednoj nedelji imaće priliku da pogledaju po promo ceni od 109 rsd.

 

Izvor: MCF

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *