SVEČANO ZATVORENO PRVO IZDANJE FESTIVALA “3FEST”

Prvi Međunarodni festival savremenog teatra THREE FEST3FEST“, svečano je zatvoren u nedelju, 6. novembra, u Srpskom narodnom pozorištu, baletom Hazarski rečnik – lovci na snove, čiju izvrsnu koreografiju potpisuje Ronald Savković a režiju i dramatrugiju Livija Pandur.

Jednočini balet rađen je prema motivima dela Milorada Pavića i prikazuje deo romana koji pripoveda o snovima princeze Ateh, a upotpunjen je upečatljivom muzikom koju je specijalno za ovaj balet komponovao Miroslav Bako. Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Beograda i Opere i teatra Madlenijanum i predstavlja omaž reditelju Tomažu Panduru.

Prvi 3FEST festival, pod sloganom „Poreklo“ (ORIGINS), bavio se pitanjem mitologije, nastanka, odluka i direktnog uticaja prošlosti na današnji razvoj čovečanstva.

Festival 3FESTotvoren je je u petak, 4. novembra, u Novosadskom pozorištu, predstavom Sliparija, prema istoimenom delu MilanaRakovca, u izvođenju Istarskog narodnog kazališta iz Pule, u režiji Matije Debeljuha

U adaptaciju romana reditelj se upustio sa idejom spajanja tradicionalnog i savremenog duha Istre. Kao bitan element legende o jami Jamurini i mitskom biću Bilfu, nameće se ljudska pohlepa, prikazana u predstavi kroz potragu za zlatom, odnosno zlatnim golubovima koji navodno žive u jami. U toj metafori smeštena je kritika iskvarenosti koju donose bogatstvo i moć. Priče prikazane u predstavi nose višeznačno tumačenje, istovremeno pripovedajući o dobroti i zlobi, obmanama i prevarama odrastanja, o rastu i razaranju identiteta.

U subotu, 5. novembra, odigrana je predstava Turingov stroj Benoa Solea u izvođenju Mini teatra iz Ljubljane, u režiji Ivice Buljana. Predstava je posvećena velikom geniju Alanu Turingu koji je postavio prve vizije modernog računarstva i dao temeljne uvide u ono što je postalo poznato kao „veštačka inteligencija“.

Pored ove tri predstave koje su činile glavni program festivala, u pratećem programu održana je radionica koja je kroz primenu sistema vežbi Grotovskog uvela elemente hatha yoge, odnosno vežbe disanja.

Sledeće, 2023. godine, drugi 3FEST, pod nazivom „Preporod“ (REBIRTH), u okviru kojeg će glavni program festivala biti baziran na savremenom izvođenju klasičnih dela, počinje 28. juna, kada će ga otvoriti predstava Projekat Bura (Tempest Project) pozorišta Théâtre Des Bouffes du Nord iz Pariza, u režiji Pitera Bruka.

Festivala traje do 4. jula i zatvoriće ga predstava Bura (The Tempest) Nacionalnog teatraIvan Vazov“ iz Sofije, u režiji Roberta Vilsona.

Zahvaljujući neizostavnoj podršci Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Gradske uprave za kulturu Novi Sad, koji su prepoznali značaj 3FEST festivala, drugi 3FEST izvodiće se na nekoliko značajnih lokacija u gradu – na scenama Srpskog narodnog pozorišta, Novosadskog pozorišta Ujvideki Szinhaz, zatim u Kreativnom distriktu Novog Sada i na otvorenim prostorima u gradu. Podrška Pokrajine i Grada značajna je i tu tome što publika ima sjajnu priliku da prisustvuje veoma značajnim svetskim ostvarenjima, bolje upozna savremeni teatar i time doprinese podizanju svesti i kulture.

Članovi međunarodnog borda 3FEST / Global Theatre Forum (GTF) Oliver Riz iz Berliner Ensemble, jedne od najpoznatijih pozornica Berlina, Vim Vandekibus iz briselskog teatra Ultima Vez i Karlus Padrisa iz pozorišne trupe iz Barselone La Fura dels Baus, smatraju da će festival 3FEST i program GTF svetskoj pozorišnoj zajednici obezbediti platformu koja će pokušati da pronađe odgovore na glavna pitanja u svetskoj pozorišnoj zajednici, pruži neophodnu edukaciju profesionalnim pozorišnim radnicima i studentima kroz skoro 100 radionica koje će biti realizovane tokom sedam dana festivala 3FEST i programa GTF. Svojim savremenim karakterom program će umnogome doprineti neophodnom razvoju savremene teaterske scene, takođe zahvaljujući i predstavama koje će imati premijerna izvođenja u Srbiji.

Osim pomenutih – pozorišta Théâtre Des Bouffes du Nord iz Pariza, Nacionalnog teatra „Ivan Vazov“ iz Sofije, pozornice Berliner Ensemble, pozorišne trupe iz Barselone La Fura dels Baus i briselskog teatra Ultima Vez, na drugom festivalu 3FESTnastupiće ipozorišni studio Tang Shu-wing Theatre Studioiz Hongkonga (Kina), avangardna pozorišna trupa Odin Teatret iz Holstebroa (Danska), trupa za produkciju scenckih umetnosti La Mecanica iz Majorke (Španija), pozorišna trupa Societas Teatro iz Ćezene (Italija), teatar Black Box Thetare iz Osla (Norveška), pozorište scenskih umetnosti Troubleynu Antverpenu(Belgija) i čuveno berlinsko pozorište Schaubühne(Berlin, Nemačka). Tokom sedam dana festivala u Novom Sadu će se izvesti više od pedeset pozorišnih predstava iz celog sveta.

Svetski priznati pozorišni stvaraoci Euđenio Barba, Mari Elen Etjen, Vim Vandekibus, Tomas Ostermajer, Tang Šuving, Oliver Riz, Robert Vilson, Karlus Padrisa, deo su tima profesionalaca koji će voditi radionice 3FEST/GTF.

„Bura je predstava koju dobro poznajemo – ali u saradnji sa malom grupom glumaca u februaru u pozorištu Bouffes du Nord, ponovo smo otkrili da ova predstava sadrži toliko bogatih nivoa skrivenih značenja – to je Šekspirova poslednja drama – i da tako duboko rezonuje kroz sve njegove drame.

Preradićemo ono što smo tražili i podelili sa publikom u pozorištu Bouffes du Nord tokom tri veoma intenzivne večeri – tražićemo ponovo zajedno.

Brod čeka na nas!“ – Piter Bruk

Izvor: TV Ars Medija

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *