RETROSPEKTIVA FILMOVA BEKIMA FEHMIUA

Povodom desetogodišnjice smrti legende jugoslovenske kinematografije, glumca Bekima Fehmiua, na 48. FEST-u biće održana retrospektiva njegovih filmova.

Bekim Fehmiu bio je jugoslovenski filmski i pozorišni glumac ujedno prvi istočnoevropski glumac koji je zaigrao u Holivudu tokom trajanja Hladnog rata.
Rođen je u Sarajevu, u albanskoj porodici sa Kosova. Studirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na kom je i upoznao suprugu Branku Petrić, a proslavio se ulogom u Skupljačima perja, jednom od najznačajnijih filmova crnog talasa.

Godinu dana ranije, 1976., igra u Toplim godinama, filmskom ostvarenju Dragoslava Lazića; jednom od šest Bekimovih filmova koji će publika imati prilike da pogleda u okviru programske celine FEST klasik.

Film Tople godine je priča o dvoje mladih koji se nisu snašli u velikom gradu. On je došao sa sela i radi u železari, a ona je zaposlena u radničkom restoranu. Život im se menja onog trena kada se upoznaju i zavole.

Bekim sa Lazićem sarađuje i nekoliko godina kasnije, na Košavi, filmu o dvojici radnika koji se vraćaju iz inostranstva. Jedan od njih želi da zarađuje baveći se švercom, a drugi da nađe pošten posao. Između njih dvojice nalazi se mlada žena, koja je ranije već bila sa prvim. Bežeći od čoveka koji je za nju oličenje zla, ona uzalud pokušava da nađe sreću i mir sa onim koji je pošten. Bekimov kolega na filmu je Velimir Bata Živojinović, sa kojim je glumio i u filmu Uzrok smrti ne pominjati, reditelja Jovana Živanovića. Tokom života, Fehmiu je sarađivao sa mnogim velikim imenima domaće, ali i svetske kinematografije.

U filmskom ostvarenju Dozvola za ubistvo, za koji režiju potipisuje Siril Frenkel, njegovi partneri na filmu su Ava Gardner i Timoti Dalton; a intenzivnu saradnju imao je i sa rediteljima Dinom de Laurentisom i Džonom Hjustonom. U Holivudu međutim, ne uspeva da se probije, a brojni kritičari smatraju da krivica za to leži u njegovoj ulozi u filmu Avanturisti, Luisa Gilberta.

Pored navedenih ostvarenja, u okviru programske celine FEST klasik, publika će ove godine imati priliku da pogleda i film Poslednji snegovi proleća, za koji režiju potpisuje Raimondo del Balzo, a svi filmovi biće prikazani između 28. februara i 8. marta.

 

Izvor: FEST20

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *