ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „УМЕТНОСТ ЈЕ НАШ ПОСАО“ И ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ „ПОКЛОН-ЗБИРКА ДРАГИШЕ БРАШОВАНА“

Промоција књиге УМЕТНОСТ ЈЕ НАШ ПОСАО

ауторке Милене Тробозић Гарфилд

четвртак, 31. август у 19.00 сати

Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад

У простору Галерије Матицее српске у четвртак, 31. августа у 19.00 сати одржаће се промоција књиге Уметност је наш посаоауторке Милене Тробозић Гарфилд. О књизи ће говорити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, мр Неда Кнежевић, директорка Музеја Југославије, мр Марија Радић, уредница српске књижевности у „Вулкан издаваштву“ и ауторка.

У нашем веку су умногоме промењени сви друштвени сегменти, чему је највише допринео технолошки развој. Појава интернета убрзала је преношење информација, али је довела и до настајања виртуелног света, у којем проводимо све више времена. Све то се одразило и на културу, у најширем смислу, и променило је положај уметности и њену перцепцију. Међутим, све док има оних који сматрају да је уметност једини преостали светионик у сутону цивилизације, она ће одолевати свим искушењима савременога доба.

Захваљујући дугогодишњем раду у областима културе, Милена Тробозић Гарфилд стекла је богато и разнолико искуство које ју је довело до драгоцених сазнања о значају уметности. Управо зато је главна јунакиња у овој књизи – Уметност. Она је осветљена из различитих перспектива, као и у различитим историјским и географским оквирима, али када дођете до последње странице књиге, схватићете да је улога уметности увек подједнако важна јер има снагу преображавања људскога духа.

Било да сте уметник, или да радите у уметничкој сфери, или да сте пасионирани љубитељ уметности – ова књига постаће ваш водич у (не)могућој мисији Како сачувати уметност у XXI веку.

„Милена Тробозић Гарфилд, пишући из другог дела своје професионалне личности, оног уметничког, заступа ставове о круцијалној улози уметности у животу човека. Показује да уметност није украс или простор за релаксацију од свакодневних догађаја, већ органска потреба људи, као штоо може бити и покретач друштвених токова и извор креативног мишљења у другим сегментима живота.“

„Ауторка убедљиво демистификује и побија широко распрострањену тезу да позориште и остале уметности морају бити финансиране искључиво новцем из државног буџета.“

„Ауторка у овој књизи систематично гради и портрет арт-менаџера и управника културних институција за 21. век – професионалца с разумевањем комплексности данашег света, с визијом и јасном идејом о улози уметности у животу појединца и друштва, радозналог за нова открића и опремљеног алатима и способностима да ту визију и оствари.“

Небојша Броцић, редитељ и драмски писац

О ауторки: Милена Тробозић Гарфилд дипломирала је на Факултету драмских уметности у Београду, на Одсеку за глуму, као и на Филолошком факултету у Београду, на Катедри за шпански језик и књижевност. Радила је као књижевни преводилац, уредник, продуцент, уметнички директор, маркетиншки менаџер, ПР и консултант. Током деведесетих година била је ејдан од пионира у независним позоришним продукцијама (Запали ме, Иза кулиса). Аутор је књиге Мали савети за бољи живот (Самиздат Б92). Продуцент је вишеструко награђиваних филмова: Бели, бели свет, Отаџбина и Шавови. Превела је са шпанског и енглеског многе књиге, међу којима се истиче Љубав у доба колере Габријела Гарсије Маркеса. Живи на релацији Београд – Вашингтон.

Пратећи програм изложбе

ПОКЛОН-ЗБИРКА ДРАГИШЕ БРАШОВАНА

Петак, 1. септембар у 19.00 сати

Галерија Матице српске, Нови Сад

Предавање Прича о наследницама и новом дому Поклон-збирке Драгише Брашована

Др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске

Поклон-збирка Драгише Брашована настала је сасвим случајно и без јасног плана поклонодавца. Све је почело 2019. године једним сусретом који се претворио у пријатељство. Наследнице великог архитекте, супруга Викторија Брашован и њена кћерка Олга Ковачев, позвале су др Тијану Палковљевић Бугарски, управницу ГМС, преко заједничких пријатеља, да их посети у њиховој кући у Београду са идејом да Галерији Матице српске поклоне једно дело Младена Јосића, Портрет Микеланђела. У амбијенту породичне куће у улици Страхињића бана започети су пријатни разговори, а поклон се током наредне посете проширио на још неколико уметничких дела – породичних портрета. Ненадано, током сваког следећег сусрета дар је растао и коначно је формирао велику и комплексну поклон-збирку која је током 2023. године нарасла на 133 предмета. Галерија Матице српске је од срца захвална Викторији Брашован и Олги Ковачев на даровању ове збирке, јединственог камичка у мозаику свеукупне српске културе, и у том знаку др Тијана Палковљевић Бугарски ће публици испричати причу о познанству са архитектиним наследницама и пружити свој поглед на њихов породични живот и значај поклон-збирке у галеријској колекцији.

Извор: Галерија Матице српске 

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *