ПРОГРАМИ У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Пратећи програм изложбе УРОШ ПРЕДИЋ. ДОСТОЈАНСТВО СВАКИДАШЊИЦЕ

Галерија Српске академије наука и уметности, Кнез Михаилова 35, Београд

среда, 8. мај у 18.00 сати

Предавање Херцеговачки бегунци

Проф. др Весна Елез, редовни професор на Филолошком факултету у Београду

Једну од најпознатијих Предићевих слика са тематиком из националне историје, Херцеговачке бегунце (1889), коју је заједно са чувеним Сирочетом на мајчином гробу откупио Михајло Пупин, инспирисала је Невесињска пушка, херцеговачки устанак против османске власти из 1875. године. Подсетићемо на значај и последице ове важне епизоде и осветлити околности настанка слике.

Посветићемо пажњу Предићевом сликарском проседеу и говорити не само о изванредном портретисти који сваком лицу на композицији даје специфичан израз, приказујући бол и патњу избеглица, већ ћемо истаћи особине које ову слику чине ремек-делом чија лепота и универзалност надилазе оквире реализма.

Пратећи програм изложбе ИНСПИРИСАНИ ФРАНЦУСКОМ

Галерија Матице српске

петак, 10. мај у 19.00 сати

Предавање Еволуција француске кинематографије

Јован Васиљевић, режисер

Предавање Еволуција француске кинематографије које ће одржати режисер Јован Васиљевић истражиће изузетно важан утицај који је француска кинематографија имала на развој и еволуцију светске филмске уметности.

Почевши од њених скромних почетака, па све до авангардних и политичких покрета, синеаста и администратор странице на друштвеној мрежи Инстаграм назива @cinematologist_ који броји преко милион пратилаца, публици ће представити причу о томе како су ови еволутивни процеси поставили темеље за будуће генерације редитеља широм света. Сазнајте нешто више о браћи Лимијер, Марселу Пањолу, Жану Реноару, Жан-Лик Годару, Клоду Шабролу и многим другим именима француске кинематографије.

Едукативно-креативне радионице за децу и тинејџере Галерије Матице српске

Слика од песка

11. мај 2024. године од 16.00 до 17.30 сати

Након кратке празничне паузе, настављамо са едукативно-креативним радионицама за тинејџере и упознавањем са уметничким правцима којима су наши уметници били надахнути током својих боравака у Француској. Овог пута ћемо се упознати са енформелом, новим и смелим правцем који је у сликарство увео различите несликарске материјале и технике. На изложби Инспирисани Француском представљена је једна енформелна слика уметника Миће Поповића. Упознавањем са овом, али и сликама француских уметника енформела попут Жана Дибифеа, истражићемо различите материјале и технике, али и осећања која подстичу уметнике на стварање. У креативном делу радионице, тинејџери ће заједно створити енформелну слику на заједничком великом платну, користећи несликарске материјале.

Ликовна радионица тинејџере од 11 до 14 година, термин од 16.00 до 17.30 сати:

Линк за пријаву: https://forms.gle/yfyhoeGFezJdL2HT7

Радионице се организују за максимално 15 деце узраста од 11 до 14 година. Учешће детета на радионици потребно је пријавити попуњавањем електронског упитника. Цена радионице износи 200 динара по детету.

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *