ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ И ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА О СРПСКОМ ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ У АЛЖИРУ

У Историјском архиву града Новог Сада, Филипа Вишњића 2а, у четвртак, 28.фебруара 2019. године, у 19 часова, поводом сто година од ослобођења Србије у Првом светском рату, одржаће се представљање књиге и изложба фотографија о Српском војничком гробљу у Алжиру.

На промоцији ће говорити:

–       Нада Петровић, историчар и архивски саветник

–       Марко Јелић, председник Друштва пријатеља Алжира, и иницијатор овог значајног издања

 

Поздравна реч:

Небојша Живић, Удружењe „Обилић 1912-1918“

 

Организатори представљања књиге су:

–       Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца „Обилић 1912-1918“ Нови Сад,

–       Историјски архив града Новог Сада  и

–       Друштво пријатеља Алжира

Књига „Српско војничко гробље у Алжиру“ издање је Друштва пријатеља Алжира, и представља зборник радова угледних историчара, дипломата и новинара о Српском војничком гробљу из периода Првог светског рата, које се налази у граду Алжиру, у насељу Дели Ибрахим, на којем почивају 324 српска ратника.

Првобитно гробље је било смештено двадесетак километара источно од града Алжира. На том месту сусе од почетка 1916. године у оквиру француске војне болнице „Лазарет“ опорављали и лечили српски ратници у броју који није потпуно познат, али се зна да се многи више нису вратили својим кућама. Како су умирали, сахрањивани су у кругу војне болнице.

Ово издање чува сећање на светле гробове наших предака – и један je од подсетника, који уздиже завет за очувањем низа српских војничких меморијала из ратова 1914-1918,поред Крфа и Солуна у Грчкој, Бизерте у Тунису, Јиндриховица у Чешкој, Добруџе у Румунијии многих других који се не смеју препустити забораву.

Ова књига објављена је поводом стогодишњице постојања и очувања српског војничког гробља у Алжиру, у спомен свим погинулим војницима српске војске из Првог светског рата,који су се борили за слободу отаџбине.

Књига ће се продавати по цени од: 200 динара.

На пратећој изложби, биће изложене фотографије које су дело доајена југословенске документарне фотографије Стевана Лабудовића, заслужног грађанина Народне Демократске Републике Алжир.

Улаз је слободан.

 

Имејл: srpskidobrovoljci.ns.1912.1918@gmail.com

Веб-сајт: http://srpskidobrovoljcins1912-1918.org/

Фејсбук:Удружењедобровољаца 1912-1918 њиховихпотомака и поштовалаца – НовиСад

Веб сајт Друштва пријатеља Алжира: www.dpalzira.com

 

 

Извор. Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца – „Обилић 1912-1918“ – НовиСад

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *