microsoft visual studio 2015 .net framework free how to reinstall microsoft office home and student 2010 without cd free download ntoskrnl exe windows 10 64 bit logic pro x update for el capitan free everything search download windows 10 pspad windows 10
Налазите се овде
Почетна > Културна Политика > ПРЕДАВАЊЕ МИЛОРАДА ВУКАШИНОВИЋА НА ТЕМУ „НОВА ГВОЗДЕНА ЗАВЕСА 1991-2022ˮ

ПРЕДАВАЊЕ МИЛОРАДА ВУКАШИНОВИЋА НА ТЕМУ „НОВА ГВОЗДЕНА ЗАВЕСА 1991-2022ˮ

На Старом континенту су се догодиле тектонске промене које су изнова актуелизовале питање „геополитичког идентитета Европе“ у новим светско-историјским околностима. На састанку Трилатерале, из 1991. године у Токију, разматрано је питање будућности Европе, њених граница и институционалне структуре. На том састанку предложен је модел „концентричних кругова“ као начин будућег обједињавања Европе. Свестан да процес проширења ЕЗ представља одређени ризик, Делор (тадашњи секретар ЕЗ) предложио је постепено прикључење некадашњих комунистичких држава овом клубу. Према  његовом моделу ЕЗ би се најпре придружиле чланице ЕФТА, други концентрични круг ширења био би резервисан за државе Средње Европе: Пољску, Мађарску и Чехословачку, док би се трећи концентрични круг проширења односио на земље југоисточне Европе, Балкан и СССР.

Сасвим супротно Делору – на поменутом скупу Трилатерале – већина представника „европског огранка“ ове организације заузела је став који је логично водио стварању нових линија поделе на Старом континенту. Реч је o схватању које је, неколико година касније, изложио чувени теоретичар Хантингтон о томе да се „Европа завршава тамо где почињу православље и ислам“. Као заговорник преобликовања светског поретка у цивилизацијском кључу, Хантингтон је суштински обновио стару верско-цивилизацијску линију раздвајања на Старом континенту „на римски и византијски део“, католички и православни свет.

На крају, Вукашиновић закључује да није нестала европска гвоздена завеса, штавише, настале су многе веће, дубље и опасније али да чврсто верује у цивилизацијски дијалог међу народима који у складу с историјским наслеђем треба да функционишу у међународној заједници.

Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Нова гвоздена завеса 1991-2022ˮ (22.06.2022) можете погледати на Јутјуб каналу.

Извор: Културни центар Новог Сада

Фото: А.Шемић

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Top