download incognito browser for windows 10 sony vegas pro 11 intro templates free free audirvana bit perfect free pubg free for pc cracked sony vegas pro 12 gray free java jdk for windows 10 64 bit microsoft publisher 2016 quick reference guide free
Налазите се овде
Почетна > Културна Политика > ПРЕДАВАЊЕ АЛЕКСАНДРЕ КОЛАКОВИЋ НА ТЕМУ „ФРАНЦУЗИ О СРПСКИМ ВЛАДАРИМА И ПОЛИТИЧАРИМА (ПРВИ ДЕО)ˮ

ПРЕДАВАЊЕ АЛЕКСАНДРЕ КОЛАКОВИЋ НА ТЕМУ „ФРАНЦУЗИ О СРПСКИМ ВЛАДАРИМА И ПОЛИТИЧАРИМА (ПРВИ ДЕО)ˮ

Представе о Србима и српским владарима код француских дипломата биле су значајне за формирање политике Француске према Балкану. Појачано интересовање за Балкан од формирања Француско-руског споразума (1891–1893) утицало је и на буђење интересовања за елиту која је предводила српски народ. Портрети српских владара, Милана и Александра Обреновића заузимају значајно место и у новинским чланцима и извештајима са Балкана. Највише података о политичким приликама у Србији и  српским владарима, а посебно о свом ученику, краљу Александру Обреновићу, као и о тадашњој српској политичкој елити, оставио је Албер Мале у свом Дневнику.

Краљ Милан Обреновић, као и његова супруга краљица Наталија, упознали су француску културу на њеном изворишту. Краљ Милан Обреновић се школовао у једном од најпознатијих француских лицеја, где га је 1868. године и затекла вест о наследству српског престола. Касније је краљ Милан Обреновић започео плански процес школовања српског војничког кадра у Француској.

Албер Мале је од свих српских владара најбоље познавао свог ученика Александра Обреновића. Од Магруа је чуо да је Александар веома самољубив, „завезан као гиманзијалац“ и да има одређене говорне тешкоће. Патримонио, француски дипломата поверио је Малеу да Александар поседује осећање дужности према будућој улози српског краља и да верује да је предодређен за нешто посебно. „Мало срца, много промишљености и памети“, као и зрело размишљање о филозофским системима за једног шеснаестогодишњака, била су прва сазнања Малеа о свом ученику.

Иако је краљ Александар Обреновић настојао да у француску јавност пласира позитивну слику себе и краљице Драге, као и Србије, ипак није имао великог успеха. У циљу изградње афирмативне слике користио је и услуге новинара као и догађаје од којих је најзначајнија Светска изложба 1900. године у Паризу. Ипак, успостављање развијеније економске сарадње и промена слике Србије као развијене земље све ближе европским, споро се мењала.

Цело предавање можете погледати на Јутјуб каналу.


Извор: Културни центар Новог Сада

Фото: А. Шемић

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Top