МИРОВИЋ: ФИЛМ ЈЕ ВАЖАН СЕГМЕНТ КУЛТУРНЕ ДЕЛАТНОСТИ У НАШОЈ ЗЕМЉИ

„Филм је једна од уметничких чаролија 20. века, и није случајно што привлачи пажњу публике већ деценијама уназад“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић пред отварање 30. Фестивала европског филма на Палићу. 

На Летњој позорници на Палићу, вечерас је почео јубиларни 30. Фестивал европског филма, на ком ће током седам фестивалских дана бити приказано око 150 врсних филмских остварења, највише до сада. 

Мировић је додао да последњих година филмска индустрија у нашој земљи бележи изузетан раст. 

„Влада Србије, Министарство културе, Филмски центар Србије, као и Покрајинска влада, улажу све више финансијских средстава у филмску индустрију, у важан сегмент културне делатности у нашој земљи“, истакао је Мировић. 

Председник Мировић је додао да је Покрајинска влада и ове године успела да издвоји немала средства и да помогне бројне редитеље и глумце, односно велику ренесансу филма о којој можемо да сведочимо, јер се у нашој земљи никада оволико није снимало. 

Мировић је подсетио на то да су нека од бројних филмских остварења у последњих неколико година снимана и на територији Војводине, а међу њима су „Santa Maria della Salute“, „Име народа“, а у току је снимање филмског спектакла „Деца Козаре“. 

„Култура је изутено важан сегемент друштва, темељ духовности и опстанка једног народа. Видећемо и вечерас овде на Палићу, колико је важно да публика покаже приврженост филму, и то ће нас охрабрити да и убудуће, на свим нивоима, учинимо све што је неопходно да би филмски ствараоци у будућности могли да праве велика дела. 

Градоначелник Суботице Стеван Бакић истакао је да је Суботица вечерас центар европске кинематографије. Додао је да је Палићки фестивал, чак и у тешким временима, опстао три деценије.

„Три деценије трајања говоре о квалитету и традицији нашег фестивала, а то су кључни предуслови и за његово трајање у будућности“, рекао је Бакић.  

На церемонији свечаног отварања, нашем прослављеном глумцу Богдану Диклићу уручена је награда „Александар Лифка“, за изузетан допринос европској кинематографији.

Овогодишњи добитници „Лифке“ су и глумац Никола Ристановски из Северне Македоније, у регионалној категорији и редитељ Андреас Дрезен, у категорији иностраних стваралаца. Шпанска мултимедијална уметница Марија Kањас, добитница је овогодишње награде „Underground spirit“, коју Фестивал европског филма Палић додељује за изузетан рад на пољу независног филма.

Фестивал је отворен филмским остварењем „Мадам Ди Бари”, француско-алжирске глумице и редитељке Мајвен Ле Беско, који је отворио и Кански фестивал ове године. 

У главном такмичарском, те програмима „Паралеле и судари“, „Млади дух Европе“, „Нови документарни филм, „Eco Dox“ и специјалним пројекцијама биће приказано осам филмова ауторки и аутора из Србије. 

Поред филмова из целе Европе, у фокусу овогодишњег фестивала биће филмови Мађарске и Северне Македоније, а фестивал ће обогатити и бројни пратећи програми.

Извор: Биро за односе са јавношћу Покрајинске владе

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *