ЈАПАНСКА ГРАФИКА У НОВОМ САДУ

Отварање изложбе „Савремена јапанска графика“

ЈАПАНСКА ГРАФИКА У НОВОМ САДУ

Ексклузивна поставка 60 савремених јапанских мајстора уметничке графике током новембра у Галерији „Ла Виста“ у Новом Саду

У новосадској галерији „Ла Виста“ ​​у понедељак, 09. новембра 2020, биће отворена јединствена ликовна изложба, под називом „Савремена јапанска графика“, на којој ће се представити шездесеторо јапанских ликовних стваралаца на пољу графике, чланова Удружења јапанских графичара.

Љубитељи уметности имаће прилику да виде ексклузивну поставку дела ликовне графике која нам долази из далеког Јапана и упозна се са савременим токовима јапанске уметничке графике кроз отиске реализоване различитим техничким и уметничким приступима.

„Ради се о групи од 60 ликовних стваралаца, чланова Удружења јапанских графичара, уметничке формације која је основана још 1931.године, и од тада веома активне, наступајући на изложбама свуда по свету са циљем промоције јапанске уметничке графике на
међународном нивоу, а статус јединог јапанског удружења професионалних графичара добило је 2013. године“, објаснила је ауторка пројекта др ум. Снежана Петровић са Академије уметности у Новом Саду, додавши да изложба има за циљ промоцију јапанске културе графичког листа.

Публика ће поставку изложбе моћи да погледа од 09. до 18. новембра 2020. године у Галерији „Ла Виста” у Новом Саду (Мите Ружића 2) где ће имати прилике да се упозна са савременом јапанском ликовном сценом и графичким делима мањег формата изведених у техникама високе, дубоке, равне, пропусне и дигиталне штампе.

„У времену када дигитална комуникација одређује и облике уметничке повезаности, графика малог формата, као материјално уметничко дело, представља један од најактуелнијих начина успостављања креативног дијалога на интернационалном плану. У прилог томе говори и поставка шездесеторо јапанских графичара, који нам се представљају сваки са по једним радом“, наводи се у предговору историчарке уметности проф. др Јасне Јованов написаног за каталог изложбе.

Сагледавајући изложбу у целини уочава се мноштво различитих поетика од фигуративног до апстрактног израза. „Крећући се између знаковних, симболичких, асоцијативних, геометријских, стилизованих или реалистичких призора, јапански графичари макар у минијатурном сегменту свог рада задржавају барем мрвицу традиционалног, најочигледнијег у хватању фрагмента, тренутка, кратког исечка из реалног или измаштаног универзума“, закључила је Јованов.

Сарадња са јапанским Удружењем и ова поставка графике малог формата, до које је дошло захваљујући ангажовању новосадске графичарке Снежане Петровић, ослања се и на вишегодишњу традицију новосадске графичке школе која је и у данашње време присутна и актуелна.

Свечано отварање заказано је за понедељак, 09. новембра 2020. у 19:00 часова у Галерији „Ла Виста“, Мите Ружића 2, Нови Сад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *