IZLOŽBA POVODOM DODELE NAGRADE ZA ARHITEKTURU „ĐORĐE TABAKOVIĆ“

Arhitekta Milan Kovačević

Izložba povodom dodele Nagrade za arhitekturu “Đorđe Tabaković“

Društvo arhitekata Novog Sada

Kustos: Vladimir Mitrović

Muzej savremene umetnosti Vojvodine   

Otvaranje: 3. mart 2023. 19h / petak

Trajanje izložbe: 27. mart 2023.

Sponzor izložbe: Studio I, Novi Sad

Radionice za decu: subota / nedelja 10 – 12h

Radno vreme MSUV: 10 – 18h / sem ponedeljkom

Arhitekta Milan Kovačević dobitnik je Nagrade za arhitekturu „Đorđe Tabaković” za 2022. godinu Društva arhitekata Novog Sada čime se nastavlja kontinuitet dodele najznačajnijeg priznanja za arhitektonsko stvaralaštvo u Vojvodini. Nagrada se dodeljuje od 1995. godine, po dvadeset sedmi put. Nagrada nosi ime istaknutog novosadskog arhitekte Đorđa Tabakovića, jednog od pionira moderne arhitekture na ovim prostorima. Nagrada je i najviše priznanje Društva arhitekata Novog Sada za izuzetan stvaralački i pregalački doprinos u oblasti arhitekture. Dodeljuje se pojedincima ili autorskim timovima koji deluju u kontinuitetu, za istaknuta i plodotvorna arhitektonska ostvarenja na teritoriji Vojvodine, koja su potvrđena vrednostima vrhunskog dometa i koja su imala u određenom razdoblju progresivni uticaj na dostignuće, razvoj i društvenu ulogu arhitekture.

Iz obrazloženja Nagrade. Raznolika je tipologija objekata koji su bili predmet projektovanja i građenja arhitekte Kovačevića, od poslovnih i poljoprivrednih, preko objekata predškolskog vaspitanja do objekata studentskog standarda. Ali, svakako je stambena arhitektura pre svega u fokusu njegovog profesionalnog interesa i tu su njegovi dometi najviši. Iako se u brojnim stambeno-poslovnim zgradama sa potpisom ovog autora nikad ne ide ispod nivoa kvaliteta koji je postao zaštitni znak Studia I, ipak se svojom osobenošću izdvajaju one koje su pozicijom u tkivu grada ili specifičnim programskim zahtevima bile posebno inspirativne za autora.

Milan Kovačević (Novi Sad, 1971). Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu kod prof. Branislava Mitrovića i Petra Vulovića (1998). Od osnivanja vlastitog projektnog biroa „Studio I” (2001) projektovao je veliki broj stambenih i stambeno-poslovnih objekata, porodičnih kuća kao i brojne zgrade drugih namena. Objekti mu se odlikuju naglašenim likovnim senzibilitetom i plastičnim oblikovanjem fasadnih površina i detalja. Posebnu pažnju poklanja koncepcijama stambenih jedinica i koloritu koji je nenametljiv, ali efektan. Prihvatajući nove materijale kroz bogatu produkciju objekata napravio je iskorak iz ustaljene prakse novosadske stambene arhitekture u kojoj se većina autora bez pogovora priklanja željama investitora. Poslednje dve decenije Kovačević je jedan od najplodnijih novosadskih arhitekata srednje generacije.

Arhitekta Milan Kovačević (Novi Sad, 1971) i mlađi autori okupljeni oko njegovog biroa „Studio I” su projektovali i izveli veći broj stambenih objekata u kojima se povremeno oseća određeni stepen zasićenja, ali i stalna želja za inovacijama, posebno na planu fasadnih platana i u organizaciji stambenih jedinica. Za neka od njihovih dela možemo reći da pripadaju novoj modernoj arhitekturi koja raskida skoro svaki kontakt sa tradicijom, kao i da za sobom ostavljaju prevaziđeni pojam duha mesta kome su u značajnoj meri bile okrenute generacije stasavale uz regionalnu arhitekturu sedamdesetih godina. Neka od dela ovih autora bi se mogla naći u bilo kom delu planete, što može biti kompliment, ali i kritika. Kovačević i arhitekti iz njegovog biroa poštuju ekonomičnost do najvećih mogućih granica, ali ne na račun kvaliteta. Već tradicionalne armirano-betonske konstrukcije znače uštedu u prostoru i materijalu. Tlocrti su, shodno takvom razmišljanju, ekonomični, logični i racionalni. Rezultati ovog pragmatičnog pristupa su, pored velikog broja izvedenih objekata poslednjih godina, kada je to, zbog krize, ravno malom čudu, i relativno niža cena objekta i njegova ekonomičnost u eksploataciji. Time je ostvaren temeljiti cilj projektantskog rada sa stanovišta investitora: postignuti odnosi garantuju dobro ulaganje i obrt kapitala, opravdanje investicija i osiguranje profita. Osluškujući korake budućnosti ovaj biro se trudi da ostane na visini svog zadatka, a to je stvaranje kvalitetne stambene arhitekture.

http://msuv.org/wp-content/uploads/2021/01/2012-zaobilazne-strategije.pdf

Izvor: MSUV info

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *