ИЗЛОЖБА ЈАНА БАЧУРА У МУЗЕЈУ ВОЈВОДИНЕ

У сарадњи са Галеријом Бабка у Ковачици, Музеј Војводине приређује изложбу слика Јана Бачура, истакнутог представника словачког наивног сликарства у Србији. Изложба под називом „Јан Бачур – бард словачког наивног сликарства у Србији“ ће бити отворена 19. септембра 2019. године у 19 сати (Дунавска 35).

На отварању ће говорити: др Драго Његован, директор Музеја Војводине, Павел Бабка, оснивач и управник Галерије „Бабка“ у Ковачици, Данијела Филиповић, руководилац Центра за нематеријално културно наслеђе Србије у Београду Александра Стефанов, виша кустоскиња – историчарка уметности Либушка Лакатош, председница Националног савета словачке националне мањине, и аутор Јан Бачур.

Јан Бачур рођен је 1937. године у Падини, у којој и данас живи и ствара. Непресушну инспирацију проналази у свом родном месту и завичају, чији свакодневни живот, упорно и доследно, већ више од шест деценија осликава на платнима. Изложба се приређује поводом осамдесет другог рођендана сликара, те ће на њој бити изложена осамдесет два дела.
Осим уља на платну која приказују сцене из свакодневног живота и портрета насликаних мајсторском руком овог уметника, посетиоци ће имати прилику да погледају и сликареве богато илустроване књиге. Попут хроничара, Јан Бачур је у њима доследно бележио догађаје који су пратили како његово стваралаштво тако и уметничку сцену словачког наивног сликарства од 1950. године.

 

 

 

 

 

Извор: МУЗЕЈ ВОЈВОДИНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *