Налазите се овде
Почетна > Култура > Позориште > Најуспешнији Светски дан пантомиме до сада

Најуспешнији Светски дан пантомиме до сада

Светска организација пантомимичара, Викимедија Србије, Универзитет Сингидунум, Београдски пантомимичари и Фестивал пантомиме и монодраме у Земуну обележили су Светски дан пантомиме уређивачким маратоном у писању чланака на Википедији.
Биографије знаменитих пантомимичара, теорије и технике пантомиме и глуме, организације пантомимичара, представе, фестивали и уметници добили су своје место на највећој онлајн енциклопедији захваљујући волонтерима који су написали 15 нових и допунили два чланка на Википедији на српском језику. Неки од чланака су илустровани са 14 фотографија које је ослободила Светска организација пантомимичара.
Маратон су посетили и Стална координаторка Уједињених нација у Србији госпођа Ирена Војачкова Солорано, као и ректор Универзитета Сингиднум проф. др Младен Веиновић.
“Википедија је данас извор разноврсних информација и лепо је што су се данас окупили људи различитих профила око ове врсте уметности” рекла је госпођа Војчакова-Солорано.

Svetski dan pantomime 02 grupna volonteri-Stojanovic-Solorano-Veinovic (1)

„Пантомима је веома важна форма, која пружа доста добробити широм света. Поред тога што је лепа, може и да помогне многим људима, што је нама у Уједињеним нацијама посебно важно”, нагласила је она. Војчакова-Солорано је посебно поздравила волонтеризам, као једну од друштвених активности коју Уједињене нације посебно подржавају и подсетила да је 5.децембар Међународни дан волонтера.
Марко Стојановић, председник Светске организације пантомимичара и иницијатор Светског дана пантомиме је рекао: ”Пријатно сам изненађен одзивом студената Универзитета Сингидунум и волонтера окупљених око Викимедије Србије који немају директних додирних тачака са пантомимом већ студирају или се баве потпуно другим занимањима. То је доказ да је пантомима уметност која је универзална и свима занимљива.
Стојановић се захвалио волонтерима на труду, ректору Универзитета Сингидунум на гостопримству и посебно госпођи Војчаковој-Солорано на подршци иницијативи да се Светски дан пантомиме уведе у званичан каледар УНЕСКО-а.
”Одабрали смо за Светски дан пантомиме дан рођења Марсела Марсоа 22.март не желећи да умањимо значај других пантомимичара као што су Етјен Декру, Жак Лекок, Дебиро, Чаплин, Китон и многе друге. Марсел Марсо је био један од највећих промотера пантомиме у новим медијима средине двадесетог века, уз то је био Амбасадор добре воље Уједињених Нација и носилац једног од највећих признања Фондације Валенберг јер је током Другог светског рата спасио неколико стотина јеврејске деце, пре свега из сиротишта у Стразбуру и региону тако што их је преко Алпа пребацивао у Швајцарску. Скривајући се од нациста у земуницама да би спречио дечији плач, забављао је децу у тишини пантомимом.”

Оставите одговор

Top