Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > ZAVRŠENA IZLOŽBA „ĐURA JAKŠIĆ. IZMEĐU MITA I STVARNOSTI“

ZAVRŠENA IZLOŽBA „ĐURA JAKŠIĆ. IZMEĐU MITA I STVARNOSTI“

Izložba Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti svečano je zatvorena u petak, 21. juna 2019. godine u Galeriji Matice srpske. Tom prilikom održano je poslednje stručno tumačenje autorke izložbe dr Snežane Mišić uz prisustvo velikog broja posetilaca, saradnika i prijatelja.

Tokom prethodna dva i po meseca posetioci su imali priliku da vide preko četrdeset umetničkih dela Đure Jakšića iz nekoliko muzejskih kolekcija, manastira i privatnog vlasništva. Sveobuhvatnim pregledom, akcentovane su tri glavne tematske celine slikarevog opusa: portretno, religiozno i istorijsko slikarstvo, uz priču o životnom putu Đure Jakšića, njegovom umetničkom i idejnom formiranju. Među izloženim delima bila je i jedna do sada javnosti nepoznata slika iz privatnog vlasništva, koja je činila novinu u poznavanju likovnog stvaralaštva ovog umetnika. Slikarski opus bio je upotpunjen delima Jakšićevog književnog rada i određenom arhivskom građom, čime je, između ostalog, ukazano i na verbalno-vizuelno prožimanje u njegovom umetničkom opusu. Ovom izložbom umetničko stvaralaštvo Đure Jakšića je potpunije sagledano i istaknuto je mesto koje ono zauzima u srpskoj kulturi i umetnosti. Sastavni deo izložbe bila je i multimedijalna prezentacija ikonostasa iz crkve Svetog velikomučenika Prokopija u Srpskoj Crnji, koja je napravljena u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu ‒ Katedrom za animaciju u inženjerstvu i Katedrom za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi i urbanizmu.

U okviru izložbe realizovan je i raznovrstan prateći program. Svakog petka organizovana su stručna tumačenja i predavanja kroz koje su predavači – kustosi, istoričari umetnosti, istoričari, književnici i konzervatori –  s različitih aspekata tumačili ličnost i delo Đure Jakšića širem auditorijumu. U okviru programa Slika u gostima novosadska publika imala je jedinstvenu priliku da od 17.  do 19. maja da u Galeriji Matice srpske, nakon punih 70 godina, vidi najpoznatiji portret Đure Jakšića Devojka u plavom iz Narodnog muzeja u Beogradu.

Posebni programi u okviru izložbe bili su osmišljeni za decu i mlade. Održano je sedam kreativnih radionica za decu uzrasta od 5 do 11 godina, dok je u edukativnim programima, prilagođenim uzrasnom dobu, učestvovalo preko 1.000  učenika osnovnih i srednjih škola, i studenata.

Svakog dana posetioci su imali priliku da pogledaju i igrano-dokumentarni film „Novosadski dani Đure Jakšića“  snimljen u produkciji Radio-televizije Vojvodine, a za sve koji nisu mogli da posete izložbu, bila je dostupna virtulena šetnja izložbom, izvedena u visokokvalitetnoj formi uz snažan trodimenzionalni doživlja, a zahvaljjući saradnji sa Studio-om 360.

Poslastičarnica Vremeplov je inspirisana ličnošću i stvaralaštvom Đure Jakšića u saradnji sa Galerijom Matice srpske osmisila Umetničko-slatki doživljaj, u okviru kog su posetioci nakon posete izložbi u poslastičarnici Vremeplov mogli da uživaju u specijalno osmišljenom „Đurinom kolaču″ i predavanju autorke izložbe dr Snežane Mišić.

Pored izloženih eksponata, posetioci su uživali i u interaktivnim aktivnostima. U Đurinoj pesmarici mogli su da pročitaju neke od njegovih najpoznatijih pesama i pronađu njihove vizuelne predloške. Na audio uređajima bile su dostupne Đurine pesme koje je „oživeo“ novosadski glumac Lazar Jovanov. Nakon obilaska izložbe mogli su da se upuste i u avanturu rešavanja Đurinog kviza ili da sastave stihove koristeći reči iz Đurinih pesama. Na kraju, u Muzejskoj prodavnici mogli su izabrati idealan „Đurin” suvenir, kao uspomenu na svoju posetu.

Realizacija izložbe nije bila moguća bez brojnih partnera i saradnika: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Muzej Jugoslavije, Muzej grada Beograda, Narodni muzej Zrenjanin, Narodni muzej u Kragujevcu, Narodni muzej Crne Gore na Cetinju), Srpska pravoslavna crkva (manastiri Grgeteg i Vraćevšnica, Srpska pravoslavna crkvena opština Srpska Crnja), Skupština grada Beograda, Matica srpska i Biblioteka Matice srpske, Radio-televizija Vojvodine, Radio-televizija Srbije, Maxim&Co, Soho Advertising Soulutions, Color Press Group, Politikin zabavnik, Radio Beograd, Radio Novi Sad, Radio Beseda, Radio 021, Naxi planeta radio, Radio AS FM, Akademija umetnosti u Novom Sadu, Srpsko narodno pozorište, Lazar Jovanov, Poslastičarnica „Vremeplov“ iz Novog Sada, Eugen Chocolate, Novosadski volonterski servis i Vinarija „Verkat“.

Nakon Galerije Matice srpske, izložba Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti biće predstavljena beogradskoj publici u Narodnom muzeju u Beogradu od 27. juna do 15. septembra 2019. godine.

 

 

 

 

Izvor i foto.: GALERIJA MATICE SRPSKE

Ostavite odgovor

Top