Nalazite se ovde
Početna > Ekologija > ZAVRŠEN KAMP KULTURALNO RENOVIRANJE  SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM

ZAVRŠEN KAMP KULTURALNO RENOVIRANJE  SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM

U malom selu na Fruškoj gori – Jasku, u Centru za ruralni razvoj i primenjeno obrazovanje 19. avgusta je završen kamp pod nazivom „Kulturalno renoviranje“, koji je počeo 8. avgusta 2017. godine. Ovaj kamp je peti po redu koji udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ organizuju u saradnji sa ,,Mladim istraživačima Srbije“.

Učesnici ovog međunarodnog  kampa su došli iz Poljske, Turske, Italije, Japana, Hong Konga, Srbije Francuske i Rusije, sa radnim zadatkom čišćenja pešačke staze Jazak – Vrdnik. Volonteri su radili i na renoviranju i uređenju centra za ruralni razvoj i primenjeno obrazovanje u Jasku i na čišćenju centra sela.

U predviđenom vremenu za slobodne aktivnosti učesnici kampa su upoznati sa lokalnom kulturom, tradicijom i stanovništvom. Volonteri su prošli kroz kompletan proizvodni proces dobijanja soka od aronije, koji su pripremali zajedno sa meštanima. Za goste su spremani domaći specijaliteti kao što je čuveni sremski paprikaš, ali i hrana nacionalnih kuhinja zemalja iz kojih volonteri dolaze.

Tokom internacionalnih večeri učesnici kampa su prezentovali svoje kulture i provodili vreme u druženju sa lokalnim stanovništvom.

Kamp ,,Kulturalno renoviranje“ jedan je od četrdeset volonterskih kampova koji se ove godine održavaju u našoj zemlji. Sredstva za finansiranje volonterskih kampova obezbedili su kroz program „Mladi su zakon“ Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Aktivnosti koje su realizovane na  kampu ,,Kulturalno renoviranje“ meštani su prihvatili vrlo pozitivno, otvorenim za saradnju i druženje. Na kampu su ostvarena brojna poznanstva i prijateljstva. Organizatori se mogu pohvaliti da je ovaj kamp ostvario predviđeni cilj, jer su preko aktivnosti na pomenutom kampu uspeli da daju veliki doprinos buđenju ekološke svesti, kod lokalnog stanovništva i šire.

Snimak prenosi deo atmosfere sa kampa koji je pripremio Željko Savić, video novinar, redakcije TV Ars Medija, tokom svog boravka na kampu.

Link:

Izvor: TV Ars Medija

Fotografije i video: Željko Savić, video novinar

Ostavite odgovor

Top