Nalazite se ovde
Početna > Kultura > ZATVORENA IZLOŽBA „SVETSKO BIJENALE STUDENSKOG PLAKATA“ U RIJECI

ZATVORENA IZLOŽBA „SVETSKO BIJENALE STUDENSKOG PLAKATA“ U RIJECI

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević je u Muzeju grada Rijeke, 16. Jula  zatvorila izložbu „Svetski bijenale studentskog plakata“, koju su  organizovale Akademija umetnosti Novi Sad i Vojvodina omladinski klub  u saradnji sa Muzejom grada Rijeke.

Zahvaljujući se na zajedničkom projektu prof. Ivanu Karlavarisu sa Katedre za fotografiju Akademije umetnosti u Novom Sadu i direktoru Muzeja grada Rijeke Ervinu Deuriću, sekretar Milošević  je istakla da je izložba svetskog bijenala fotografija odavno prepoznata na svim kontinentima, kao profesionalna i dobro organizovana postavka.

Sama forma plakata često je samo puka informacija, rekla je Miloševićeva i taj segment predstavlja prvi život plakata koji komunicira sa najširom publikom i sa prolaznicima.

Drugi život plakata otpočinje kada prelazi u galerije i zbirke, dodala je ona i naglasila da se tu pojavljuje na izložbama i bijenalima, kao što je to ovoga puta i on tu predstavlja kulturu sredine u kojoj je kreiran.

Kako je navela, ovih dana publika u Rijeci imala je priliku da poseti izložbu radova najboljih među najboljim studentima umetničkih akademija širom sveta i za nas, koji dolazimo iz  Novog Sada – grada Evropske prestonice kulture 2021. godine, ovo bijenale ima veoma važnu ulogu u aplikacionoj knjizi Fondacije „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“, a od posebnog je značaja i sjajna saradnja ustanova kulture u Rijeci i Vojvodini.

O značaju izložbe govorili su i profesor Ivan Karlavaris, direktor Muzeja grada Rijeke Ervin Deurić i generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović.

Izvor: APV

Fotografije: Željko Savić

Ostavite odgovor

Top