Nalazite se ovde
Početna > Kultura > VEČE PATRIOTSKIH PESAMA U MUZEJU VOJVODINE

VEČE PATRIOTSKIH PESAMA U MUZEJU VOJVODINE

Veče patriotskih pesama i pesama sa Kosova i Metohije upriličeno je u dvorištu Muzeja Vojvodine u četvrtak 29. avgusta sa početkom od 20 sati. Nastupio je srpski melod, tekstopisac i kompozitor Ljubomir Ljuba Manasijević koji ima preko 30 godina iskustva u etno muzici, a njemu se pridružila operska diva, sopran Zorica Belić.

Pevače je pratio orkestar „Serbija” koji čini četvorica vrsnih instrumentalista. Solo numere na fruli publici je priuštio majstor frule Milinko Ivanović, inače 1997. proglašen frulašem decenije na saboru frulaša u Prislonici,koji je takođe i začetnik škole frule „Sveti vladika Nikolaj”. Draško Trifović, jedan od najboljih solista kod mentora Ljubiše Pavkovića, odsvirao je instrumental na harmonici na koji je publika reagovala sa oduševljenjem, kao i na mnoge majstorije gitariste i perkusioniste.

Sem nezaobilaznih numera „Ječam žela”, „Ej dragi, dragi”, „Marijo deli bela kumrijo”, „Simbil cveće”, „Gusta mi magla” i mnogih drugih, publika je čula i pesmu „Oj Kosovo, Kosovo” – koju je napisao i komponovao upravo Ljuba Manasijević. Kaže, bio je inspirisan bdenijem i izložbom Milića od Mačve uoči Vidovdana 1989. u manastiru Gračanica, a povodom šesto godina od Kosovskog boja. A kad takva pesma zaživi u narodu kao da je iz naroda izvorno i potekla – bolja joj slava nije potrebna. Ljuba je (re)komponovao i pesmu „Vostani Serbije” na stihove Dositeja Obradovića. Po njegovom mišljenju, istorija se lakše pamti uz muziku, tako on nastavlja raniju tradiciju srpskih guslara i pojaca.

Ovoj večeri, u svojstvu slušalaca prisustvovali su i članovi Udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić” iz Beograda, a izvođači su bili zadovoljni pažnjom i toplim prijemom publike. Takođe su zahvalili direktoru Muzeja Vojvodine dr Dragi Njegovanu na pozivu.
Pesme Kosova i Metohije, prepoznatljive su u svojoj lepoti a sve što Ljuba Manasijević i njegovi saradnici rade odavno je prevazišlo granice srpskog etnosa i steklo poklonike od Rusije do Kanade. Na slavu nam i ponos!

 

 

 

 

 

 

Izvor: TV ARS MEDIJA
Tekst i foto.: V. RAONIĆ

Ostavite odgovor

Top