Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > TUMAČENJE IZLOŽBE „SLIKE VELIKIH FORMATA – SVEDOČANSTVA EPOHA“

TUMAČENJE IZLOŽBE „SLIKE VELIKIH FORMATA – SVEDOČANSTVA EPOHA“

U petak, 5. jula 2019. godine u 19.00 sati u Galeriji Matice srpske (Trg galerija 1) biće održano autorsko tumačenje izložbe „Slike velikih formata – svedočanstva epoha“, dr Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice Galerije Matice srpske.

Slike velikih formata nastale su u širokom vremenskom rasponu od XIX do XXI veka i ukazuju na različite istorijske i društveno-političke prilike u kojima se tokom tog dugog perioda nalazilo srpsko društvo, ali i na opredeljenja umetnika da određene teme prezentuju u velikim dimenzijama. Takođe, ovakva platna ukazuju i na mesto i ulogu Galerije Matice srpske kako u formiranju, tako i u očuvanju nacionalnog identiteta, jer su slike monumentalnih dimenzija uglavnom imale angažovanu funkciju.

Stručnim tumačenjem će biti predstavljene slike velikih formata, podeljene prema temama u nekoliko celina: Velikani epoha, Religiozne kompozicije, Istorijske kompozicije, Portreti i Modernizmi. Na ovaj način biće akcentovani dometi srpske likovne umetnosti novijeg doba i ukazano da one na poseban način predstavljaju slikare, najpopularnije religiozne predstave i istorijske događaje, najznamenitije ličnosti i najuspelija likovna ostvarenja, te da su važan reprezent jednog vremena i jedinstvena svedočanstva epoha.

 

 

 

 

Izvor i foto.: GALERIJA MATICE SRPSKE

 

 

Ostavite odgovor

Top