Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > STARA DOBRA PISAĆA MAŠINA – MUZEJ GRADA NOVOG SADA

STARA DOBRA PISAĆA MAŠINA – MUZEJ GRADA NOVOG SADA

U Muzeju grada Novog Sada  u toku je izložba „Stara dobra pisaća mašina“, autori izložbe su: Divna Gačić, arheolog,  muzejski savetnik, i Marijana Ratkelić Lazić, kustos muzeja.

Muzej grada Novog Sada predstavlja javnosti odabrane pisaće mašine iz bogate i vredne kolekcije od preko 500 primeraka, gospodina Endrea Halasa, kao i nekoliko jedinstvenih primeraka iz zbirke Muzeja grada Novog Sada.  Izložba će trajati do 24. oktobra 2017. godine.

Na fotografiji su  Divna Gačić levo,   Endre Halas desno.

Mašine su različitih proizvođača i modela, počev od najstarih s kraja 19. veka, pa sve do onih proizvedenih u nekadašnjoj Jugoslaviji iz druge polovine 20. veka.

Posetioci ove izložbe moći će na jednom mestu da pogledaju preko 40 pisaćih mašina marke: Remington, Smith Premier, L.C. Smith, Dactyle, Adler, Mignon, Underwood, Hammond, Mercedes… kao i marke proizvedene na području bivše Jugoslavije: Sava, Unis, Biser… ali i da saznaju kako je tekao razvoj i usavršavanje pisaćih mašina, ko su bili prvi konstruktori, ko je sve od poznatih ličnosti koristio prve pisaće mašine, kako su se one menjale kroz istoriju i koje je doba zlatno doba razvoja pisaćih mašina.

Njihove neprolazne vrednosti, osim muzeja i antikvarnica, danas uglavnom prepoznaju pojedinci – ljubitelji starina i bez obzira što njihove masovne proizvodnje odavno nema i što živimo u vreme nezaustavljivog tehnološkog razvoja, „stara dobra pisaća mašina“ ponovo dobija sve više na značaju, a ovom izložbom muzej želi  to i da potvrdi.

Možete pogledati TV prilog sa otvaranja izložbe, koje je bilo u četvrtak, 24. avgusta u 19.00 časova u prostorijama Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Dodatne informacije http://www.museumns.rs/

 

TV prilog i fotografije:   Željko Savić

Izvor: TV Ars Medija

Ostavite odgovor

Top