Налазите се овде
Почетна > Најаве Догађаја > ШПАНСКА БАЛЕТСКА ФАНТАЗИЈА ,,ДОН КИХОТ“ 7. ФЕБРУАРА У СНП-У

ШПАНСКА БАЛЕТСКА ФАНТАЗИЈА ,,ДОН КИХОТ“ 7. ФЕБРУАРА У СНП-У

Велика дела светске литературе не привлаче само сликаре и музичаре него и балетске уметнике – кореографе. „Витез тужног лица“, његов верни Санчо Панса и лепа Дулсинеја били су, и биће, веома инспиративни за сваког играча и кореографа. Минкусова и Петипаова верзија, настала у другој половини 19. века, остала је да живи јер се сматра да је радња балета Дон Кихот јасна и целовита, уметничка средства изражајна, а ликови се налазе у осмишљеним ситуацијама.

IMG_0853

IMG_0847

Ова балетска фантазија је прича о љубави између лепе Китри и сиромашног и шармантног младића Басила. Китрин отац сматра да Басил није добра прилика за његову Китри – идеалан је просац богати Гамаш. На тргу у шпанском градићу је забава, сегедиљу плешу ватрена Мерцедес и чувени тореадор Еспада и придружују им се мештани, Дон Кихот и Санчо Панса. Мали скандал пружа прилику Басилу и Китри да побегну…

IMG_1510

IMG_0923

Балет у два чина Дон Кихот Лудвига Минкуса, у режији госта из Мађарске Ђуле Харангоза, изводи се 34. пут ууторак, 7. фебруара, сцена „Јован Ђорђевић“, у 19 часова. Диригент је маестро Микица Јевтић. Учествују: солисти и ансамбл Балета, Оркестар Опере СНП-а, ученици Балетске школе из Новог Сада и статисти.

Улазнице се могу купити по редовном попусту!

Фото: Срђан Ђурић

Извор: СНП

Оставите одговор

Top