Налазите се овде
Почетна > Најаве Догађаја > САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА СЛИКА И ЦРТЕЖА „АЛХЕМИЈА ЖИВОТА“

САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА СЛИКА И ЦРТЕЖА „АЛХЕМИЈА ЖИВОТА“

У Кући Ђуре Јакшића (Скадарска 34, Београд) у суботу, 21. јануара 2017. године у 19:00 часова, биће отворена изложба слика и цртежа под називом „АЛХЕМИЈА ЖИВОТА“ Снежане Петровић.
Снежана Петровић је ликовни стваралац млађе генерације чија дела припадају уметничком жанру фигуративног надреализма и фантастичног сликарства.
На изложби ће бити представљени радови реализовани у ликовним техникама слике и цртежа на којима ауторка тренутно ради и истражује, насталих у периоду 2015-2016. године.Серијал представља метафорички приказ невидљиве енергије природе која нас окружује у симбиози са човековим несвесним.
Овај културни догађај свечано ће отворити Драган Јовановић Данилов, песник, есејиста и ликовни критичар, а текст за каталог писао је Дејан Ђорић, ликовни критичар и теоретичар уметности. Изложба ће бити отворена до 31. јануара 2017. године.

Из текста Дејана Ђорића:
„Једна лепа девојка лепог имена сада смело ствара не фантастичну већ можда боље рећи чаробну уметност, прича зачарану причу о сновитим принчевима и њиховим невестама, бајку о принцезама, витезовима и чудовиштима, рибама и балонима, девицама и духовним ратницима. Имагинаријум Снежане Петоровић је врело добрих вести, слике као радости за око, сећања на љупка бића, даме и галантне џентлмене са европских дворова. Њен говор је скривен, алхемијски, а свет крајње симболичан, тиме и неисцрпан. Могу се правити различите класификације тог визуелног симболизма али њен избор тема и мотива идеално нестаје у недокучивом, тајновитом и поетском, остављајући посматрачу да наслућује и проживљава дело. Коначно, ецце пицтор, ево сликарке чији је херметизам разумљив и прихватљив, која се враћа женственом на најбољи мада најтежи начин – виртуозним, заборављеним, а све чешће и забрањеним умећем.”

О аутору:
Снежана Петровић рођена је 1977. године у Новом Саду. Дипломирала на Академији уметности Универзитета у Новом Саду 2004. године на одсеку графика у класи професора Милана Станојева. Магистрирала 2008. године на Академији уметности Универзитета у Новом Саду, одсек графика у класи професора Радована Јандрића. Докторирала 2015. године на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду на студијском програму графика под менторством професора Жарка Смиљанића. До сада је учествовала на преко 90 групних и реализовала 16 самосталних изложби у земљи и иностранству. Добитница је неколико награда и признања за свој уметнички рад.

 

Извор: Снежана Петровић

Оставите одговор

Top