Налазите се овде
Почетна > Култура > Сликарство > ПРОЗОР ДЕТИЊСТВА – СРЕТКА ДИВЉАНА

ПРОЗОР ДЕТИЊСТВА – СРЕТКА ДИВЉАНА

УМЕТНИЧКИ ПАВИЉОН „ЦВИЈЕТА ЗУЗОРИЋ“

ПРОЗОР ДЕТИЊСТВА – Сретка Дивљана

9

Дана 4. августа августа у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ Мали Калемегдан бр.1, отворена је изложба слика Сретка Дивљана, са почетком у 20 часова.

4

Присутнима су се обратили:

Зоран Калинић, власник и професор Независног универзитета из Бања Луке,

Проф. др Жарко Павић, ректор Независног универзитета из Бања Луке ,

Проф. др Никола Цветковић, пријатељ аутора,

Синиша Цветковић, песник,

Изложбу је отворила Проф. др Славица Ђукић Дејановић

Линк видео са отварања: 

Своје импресије о изложби, за ТВ Арс Медију изњела је Милица Дивљан, ћерка аутора  изложбе.

Линк изјава:

 

1

 

5

 

„Дивљаново сликарство у знаку је бујне експресије. Уместо подражавалачке импресионистичке пиктуралности, или квазимодернистичког сужавања комуникативног поља, овај сликар посеже за апстрактном експресијом, не би ли изразио све оне горштачке лепоте врлине и подсвесне поноре, снажно психолошки нијансирајући и карактерно дефинишући своје савременике. Он не занемарује ликовне представе које су израз човекових емоција. тематизује и велике историјско-политичке и митолошке теме, у складу са неоекспресионистичком поетиком. Структура Дивљанових бојених површина је чврста, композиција избалансиране, а ликовне представе у својој особености прерастају у дивљанизам. Слике овог сликара померене су у надстварност, или да будем сасвим прецизан: стварно су нестварне. “

Тиодор Росић

7

 

Изложба ПРОЗОР ДЕТИЊСТВА – Сретка Дивљана траје до 27. августа 2016. у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“, Мали Калемегдан бр.1, Београд.

Оставите одговор

Top