Nalazite se ovde
Početna > Najave Događaja > PROGRAM IZLOŽBE MILAN KONJOVIĆ IZ NOVOSADSKIH KOLEKCIJA

PROGRAM IZLOŽBE MILAN KONJOVIĆ IZ NOVOSADSKIH KOLEKCIJA

PREDSTAVLJANJE IZLOŽBE

I KONJOVIĆEVIH DELA IZ KOLEKCIJE PAVLA BELJANSKOG

Uz tumačenje na znakovnom jeziku

Četvrtak, 15. novembar 2018. godine, 19 sati

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Predavači: mr Milana Kvas i Marta Đarmati, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Tumač na znakovnom jeziku: Jelena Spajić

U okviru pratećeg programa izložbe Milan Konjović iz novosadskih kolekcija publika će imati priliku da od autora izložbe mr Milane Kvas i kustosa izložbe Marte Đarmati sazna o događajima iz života Milana Konjovića iz ugla prijateljstva sa Pavlom Beljanskim, ali i o njegovom prisustvu na novosadskoj kulturnoj sceni. Uz prevashodno isticanje značaja segmenta Konjovićevog opusa koji se čuva u novosadskim javnim kolekcijama, posebna pažnja biće usmerena na fondove Spomen-zbirke Pavla Beljanskog: formiranje izbora Konjovićevih slika za Zbirku, zanimljivosti o ostvarenjima iz kolekcije diplomate, uz osvrt na dela Milana Konjovića u drugim tehnikama koja se čuvaju u Likovnoj zbirci, i bogatu prepisku između slikara i kolekcionara sa mnoštvom podataka o umetnikovim putovanjima, njegovom odnosu prema životu u provinciji, o tome gde je pronalazio nadahnuće i na koji način se pripremao za izložbe.

Predavanje će biti dopunjeno tumačenjem na znakovnom jeziku koje će se realizovati u saradnji sa Društvom tumača i prevodilaca za znakovni jezik. Predavanje je deo projekta „Muzej za sve“ posebno osmišljenog sa idejom da se saznanja o umetnosti i umetnička dela u novosadskim muzejima približe osobama sa invaliditetom.

Ulaz je slobodan.

Dokumentarni film

JUBILEJI. 100 GODINA ROĐENJA MILANA KONJOVIĆA  

Četvrtak, 17. novembar 2018. godine, 17 sati

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Trajanje: 53 min.

U okviru pratećeg programa izložbe Milan Konjović iz novosadskih kolekcija, upriličene povodom 120 godina od rođenja umetnika, organizuje se pojekcija dokumentarnog filma Jubileji. 100 godina rođenja Milana Konjovića, snimljenog 1998. godine. Jednosatni dokumentarni TV film autorke Snežane Subić predstavlja stvaralaštvo Milana Konjovića uz tumačenja istaknutih istoričarki imetnosti Katarine Ambrozić i Irme Lang – dugogodišnje upravnice Galerije „Milan Konjović“ iz Sombora, ali i lično svedočenje poznatog slikara o umetnosti i životnim okolnostima koje su uticale na njegov rad.

Ulaz na projekciju je slobodan.

O IZLOŽBI

Zasnovana na višegodišnjem projektu Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, izložba proširuje zadati koncept kako bi se publici predstavila izuzetna dela ovog umetnika koja se čuvaju u javnim zbirkama Novog Sada, ali i pokazao značaj Konjovićevog prisustva na novosadskoj kulturnoj sceni.

Jedan od glavnih pokazatelja Konjovićevog prisustva na kulturnoj sceni Novog Sada je prva samostalna izložba organizovana u Muzeju Matice srpske 1936. godine; do danas je u Novom Sadu priređeno 40 izložbi posvećenih somborskom slikaru. Takođe, značajno mesto pripada angažmanima Milana Konjovića na scenama Srpskog narodnog pozorišta i Sterijinog pozorja, kao i stručnim skupovima posvećenim umetniku.

Na postavci izložbe predstavljena su 47 Konjovićeva rada koja se nalaze u kolekcijama Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Galerije Matice srpske, Muzeja Vojvodine, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Ateljea 61, Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, Grada Novog Sada, Vojvođanske banke, Naftne industrije Srbije. Izbor dela upotpunjen je slikama iz Galerije „Milan Konjović“ iz Sombora, obuhvatajući Konjovićev umetnički razvoj od ranih ostvarenja iz 1913, do vizantijske faze u devetoj deceniji 20. veka, čime izložba dobija retrospektivan karakter.

Izvor: SPOMEN-ZBIRKA PAVLA BELJANSKOG

Ostavite odgovor

Top