Nalazite se ovde
Početna > Kultura > PRIKAZIVANJE DOKUMENTARNOG FILMA „PRILEPSKI KONTRASTI“

PRIKAZIVANJE DOKUMENTARNOG FILMA „PRILEPSKI KONTRASTI“

U ponedeljak, 17. juna 2019. godine u 19.00 časova u Kulturnoj stanici „Eđšeg“, ul. Antona Čehova 4, u Novom Sadu biće prikazan dokumentarni film “Prilepski kontrasti”.
Pozdravnu reč uputiće Batrić Ćalović, zamenik predsednika Udruženja „Obilić 1912-1918“.
A uvodničari su Miloš Meljanac, autor dokumentarca, i Zoran Kolundžija, urednik Izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada.
Organizatori prikazivanja filma su Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca „Obilić 1912-1918“ Novi Sad i Kulturna stanica „Eđšeg“.
U filmu je obrađena tema kulture sećanja na pale vojnike u Balkanskim ratovima i  Velikom ratu, na području današnje Republike Severne Makedonije. Kroz narativ o dešavanjima sa početka prošlog veka, priča se koncentriše na grad Prilep. Kroz prikaz stanja svih vojničkih grobišta iz ratova i nemačkog i makednoskog i srpskog – autor podseća  i pripoveda priču koja obavezuje sve sadašnje generacije. Tema očuvanja sećanja, i sopstvenog identiteta  – je prikazana kroz različita stanja u kojima se nalaze vojnička grobišta. Od Spomen-crkve sa kosturnicom Svetih Kirila i Metodija i kosturnice srpskih oslobodilaca koja se u nedostojnim uslovima,  nalazi u suterenu hrama. Do nemačkog vojnog memorijala na kome su na dostojan način obeležena grobna mesta i uređen ceo memorijal sa krstom u centralnom delu. Dokumentarni film – „Prilpepski kontrasti“  je svedočanstvo koje opominje i obavezuje – zaboravimo li slavne pretke, zaboraviće i deca na nas.

Ulaz slobodan.

 

 

 

Izvor i foto.: UDRUŽENJE OBILIĆ 1912-1918, NOVI SAD

Ostavite odgovor

Top