Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > PREDSTAVLJANJE PUBLIKACIJE „OTISAK VREMENA 70/∞, GRAFIČKI KOLEKTIV – 70 GODINA“

PREDSTAVLJANJE PUBLIKACIJE „OTISAK VREMENA 70/∞, GRAFIČKI KOLEKTIV – 70 GODINA“

Jubilarnu izložbu Grafičkog kolektiva, „OTISAK VREMENA 70/∞, GRAFIČKI KOLEKTIV – 70 GODINA“, prati istoimena publikacija nastala u izdanju Srpske akademije nauka i umetnosti i Grafičkog kolektiva. Ovo obimno monografsko delo (260 strana) sadrži sedam poglavlja koja fokusiraju najznačajnije programe, tradiciju, ličnosti i događaje u istoriji Grafičkog kolektiva u kontekstu savremene umetničke scene. Autori ovih studijskih tekstova su istoričari umetnosti i likovni kritičari – Dr Irina Subotić, Gordana Popović Vasić, Ljiljana Slijepčević, Dr Ješa Denegrija i Ljiljana Ćinkul – koji su tokom decenija pratili, afirmisali i učestvovali u liderskoj misiji ove Kuće umetnika.

U uvodnom poglavlju „Iz životopisa Grafičkog kolektiva“, Ljiljana Ćinkul, koja je i autor ove izložbe, predstavlja rani period Grafičkog kolektiva kada su postavljeni profesionalni standardi na kojima i danas počiva njegov identitet i misija, uz osvrt na društvenu i kulturnu atmosferu u kojoj su inicirane ideje Grafičkog kolektiva i mapirane najznačajnije programske aktivnosti afirmisane tokom decenija – svedočanstvo o respektnoj ulozi Grafičkog kolektiva u domenu savremene kulture. Irina Subotić piše o međunarodnoj saradnji u tekstu Grafika sveta, dajući sistematičan pregled izložbi stranih umetnika u Grafičkom kolektivu i predstavljanja umetnika iz Grafičkog kolektiva u inostranstvu. O pionirskoj, kao i danas referentnoj ulozi Grafičkog kolektiva u afirmisanju različitih oblasti primenjene grafike piše Gordana Popović Vasić u tekstu Grafički kolektiv i grafički dizajn. Posebnu pažnju antologijskim delima iz Kolekcije Grafičkog kolektiva posvetile su Ljiljana Slijepčević tekstom Osvrt na dela dobitnika nagrade Veliki pečat i Ljiljana Ćinkul prikazom Pedesete… Plakati Grafičkog kolektiva. Izdvajanjem specifičnih događaja/autorskih pojava, Ješa Denegri u tekstovima o izložbi grupe EXAT-51, izložbi „Ornamentograf sa klatnima“ Zorana Radovića, o Međunarodnoj izložbi mejl arta – „Privatni život“ i Irina Subotić u tesktu o izložbama Olje Ivanjicki i Leonida Šejke, kao o dva događaja koji su potresli Beograd, potvrđuju tezu da je Grafički kolektiv otvoren za eksperiment i rizik, ispitivanje i afirmisanje novih kreativnih ideja u sferi vizuelnih umetnosti.

Poseban ton i kvalitet ovom referentnom zborniku daju bogati vizuleni prilozi – izbor iz Kolekcije GK, katalozi i druge publikacije, foto materijal – upotpunjujući ovaj značajan dokument o sedam decenija delovanja Grafičkog kolektiva. Sveobuhvatnim i sistematičnim pristupom, publikacija „OTISAK VREMENA 70/∞, GRAFIČKI KOLEKTIV – 70 GODINA“,  referentna je i umetnička, kulturna i istorijska građa za buduće autorske/kritičarske recepcije i istraživanja na temu umetničke grafike, Grafičkog kolektiva i savremene vizuelne umetnosti u drugoj polovini 20. veka i prvim decenijama novog milenijuma.

 

 

 

 

 

Izvor i foto.: GALERIJA SANU

Ostavite odgovor

Top