Nalazite se ovde
Početna > Ekologija > POLA VEKA „LORISTA“

POLA VEKA „LORISTA“

Pola veka kontinuiranog održavanja sajmova LORIST čine 50-godišnjicu centralnim jubilejom Novosadskog sajma u 2017. godini. Međunarodni sajmovi lova, ribolova, sporta i turizma, obogaćeni poslednjih decenija sajmovima hortikulture, ekologije i konjarstva, od ove godine priređuju se s ciljem da ostanu centralno mesto za profesionalne učesnike u temama posvećenim očuvanju prirode, aktivnostima u prirodu, negovanju zdravih stilova života kroz sport pre svega, ali i putovanjima koja ispunjavaju najraznovrsnije motive i potrebe ljudi. Posetioci su i profesionalna publika, ali i najšira javnost zainteresovana za kupovinu, edukacije, zanimljive izložbe, korisno provedeno vreme i zabavu.

U maksimalno iskorišćenim izložbenim prostorima sajamskih hala direktno se predstavlja više od 400 izlagača iz 11 država – Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Indije, Mađarske, Makedonije, Republike Srpske, Rumunije, Slovenije i Srbije.

Od 3. do 8. oktobra odličnu izložbenu ponudu obogaćuju tematske izložbe, konferencije, predavanja i takmičenja.
Sajamovi lova, ribolova, hortikulture i ekologije traju od 3. do 8. oktobra, dok se sajmovi turizma i sporta održavaju od 5. do 7. oktobra, a Sajam konjarstva dan duže, do 8. oktobra.

Zemlja partner Sajma turizma je Crna Gora, Kompanija Generali Osiguranje Srbija je Generalni sponzor svih sajmova, a Pokrovitelje Sajma sporta je Grad Novi Sad.

LOV I RIBOLOV U FOKUSU

Ulazeći u drugu polovinu veka Međunarodni sajam lova, ribolova i sporta dočekuje posetioce većim brojem izlagača na većem izlagačkom prostoru i najvećom izložbom trofeja koja će ove godine biti održana u Evropi.
Prema najavama, proizvođači i zastupnici vodećih svetskih brendova opreme za lov i ribolov na tržištu Srbije, posetiocima i stručnoj publici ponudiće najkvalitetnije proizvode. Biće izloženo lovačko i sportsko naoružanje, pištolji, revolveri, lovačke puške, karabini, lovačka municija domaćih i stranih proizvođača, vazdušne puške, lovački noževi, optički nišani, dvogledi, obuća i odeća za lov. Posetioci će moći da se uvere i u kvalitet proizvoda renomiranih svetskih proizvođača koje će, između ostalih, predstaviti i Super Tane, Peloponez, Snajper, Grof MBM, Top Gan, Canona, Capriolo, Swarovski…. Lovci će moći da kupe i ručno izrađenu opremu koju će ponuditi zanatlije. Tokom Sajmova „Lorist“ proizvođači i distributeri lovačkog naoružanja i opreme, odobravaće specijalne popuste, a pripremaju i sajamske akcije. Ponudu će upotpuniti i Zastava oružje koja je ponovo na Novosadsom sajmu, a neće izostati ni nastup Srbijašuma. Lovački savez Vojvodine, obeležava 95 godina od osnivanja, a sa Lovačkim savezom Republike Srpske će u Hali 1 posetiocima pružiti sve informacije u vezi sa lovištima i delatnošću saveza.

Ribolovci će pred kraj sezone na “Loristu” sumirati rezultate, a izlagači će prodavati opremu po sniženim cenama. Nastupiće i “hand made” proizvođači.

IZLOŽBA LOVAČKIH TROFEJA – NAJVEĆA U EVROPI

U saradnji sa lovačkim savezima i preduzećem Vojvodinašume pripremljena je izložba na kojoj će biti predstavljeno više od 500 eksponata, lovačkih trofeja iz Srbije. S obzirom na to da je izložba koja se priprema na Novosadskom sajmu, najveća te vrste, ove godine, u Evropi, trofeji će biti izloženi u posebnom izlagačkom prostoru, u Hali 1a. I na taj način biće obeleženo 50 godina LORIST-a, na kojem je 1967. godine održana Izložba trofeja kao centralni događaj, mada su prve izložbe na Novosadskom sajmu održavane na Međuanrodnom poljoprivrednom sajmu, još 1933. godine. Od poslednje Nacionalne izložbe u Srbiji prošlo je 11 godina. Ovogodišnju Izložbu trofeja će pratiti i stručni skupovi i predavanja .

Među najatraktivnijim štandovima LORIST-a već godinama se izdvaja izložbeni prostor Vojvodinašuma koje će pored postavke u Hali 1, imati i dva restorana na otvorenom prostoru Sajmišta – lovačku kuću, „odmorište“ za lovce „Četiri jelena“ i ribolovačku kuću, mesto susreta za ribolovce, „Četiri soma“. Svakodnevno će biti organizovane degustacije, kao i prodaja proizvoda od mesa divljači. Dan šumara je četvrtak, 5. oktobar, Ribolovački dan je petak, 6. oktobar, a Dan lovaca biće subota, 7. oktobar. Vojvodinašume će na „Loristu“ proglasiti i najbolje ribočuvare, organizovati VIII međunarodno takmičenje u oponašanju rike jelena „Zlatni rog“. Biće priređeno i takmičenje u lovnom streličarstvu „Zelena strela“ i Kup „Lorist“ ameriken trap disciplina u gađanju glinenih golubova. Neće izostati ni radionice za decu. Pored toga, Vojvodinašume od 5. do 7. oktobra nastupaju i na Sajmu turizma, a fokus je na lovnom i eko-turizmu koji promoviše agencija Vojvodinašume-Turist.

STRELJANA ZA POSETIOCE

U Hali 1 biće napravljena streljana u kojoj će posetioci moći da se okušaju u gađanju iz vazdušne puške ili luka i strele, dok će kupcima biti omogućeno da isprobaju oružje koje žele da kupe. Za profesionalce će biti organizovana i takmičenja, a svi mogu da računaju na rekreativno pucanje. Radno vreme će biti kao i sajamsko, od 10 do 19 časova. Streljana će biti obezbeđena sa svih strana, za posetioce je priprema MP Tropic, a sve vreme biće prisutni instruktori.

Objedinjen nastup svih nacionalnih parkova Srbije u Hali 1 ove godine predstavlja priliku za upoznavanje sa nacionalnim prirodnim bogatstvom, ali i svojevsrni uvid u potencijale za dalji razvoj i potrebu očuvanja biljnih i životnjiskih vrsta na tim područjima.

Terenska vozila za lov i ribolov takođe su deo ponude izlagača na sajmovima „Lorist“ i biće na otvorenom delu Sajmišta.

Lovci će se na Sajmu takmičiti u kuvanju paprikaša, a biće organizovan i ribolovački kotlić, u kojem će kulinarska umeća odmeriti čarde.

IZ NOVOG SADA POZIV TURISTIMA ZA CEO DUNAVSKI REGION

Međunarodni sajam turizma od ove godine je fokusiran na Dunavski region i novom koncepcijom u narednim godinama profilisaće se u centralno mesto za susret poslovne publike regiona. Zemlja partner je Crna Gora, a izlagači dolaze i iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Mađarske. Sadržaj i ponuda, kako u izlagačkom, tako i u kongresnom segmentu, pripremljeni su i za očekivanja građana, ali i da zadovolje visoke standarde stručne publike.

Izlagači se od ove godine predstavljaju po tematskim celinama – turizam destinacija predstavljaju turističke oganizacije regija, gradova i opština; zimsku ponudu planinskih centara predstavljaju skijališta Srbije premijernim učešćem na Sajmu, ali i MK Kopaonik kao najpopularnija destinacija za boravak na planini; banjski, spa i velnes turizam predstavljaju domaći centri i hoteli, ali i slovenačke terme; vinski i gastro turizam predstavljaju proizvođači pića i hrane iz Srbije, a „krunišu“ ga takmičenja učenika, studenata i profesionalnih kuvara u sklopu „Gastro izazova Dunavskog regiona“ i „Gastro planeta“ na kojem će 10-ak ambasadora predstaviti gastronomsko nasleđe svojih država kuvajući u kuhinjama koje je opremilo Gorenje; kulturni turizam ove godine promoviše Arheološki institut iz Beograda postavkom „Putevima rimskih imperatora“ i prikazom bogatstva Viminacijuma; nautički turizam predstavlja poseban segment Sajma, a eko-turizam i lovni turizam biće u fokusu nastupa Vojvodinašuma, Pokreta gorana Vojvodine, nacinalnih parkova Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Sekretarijata za poljoprivredu.
Pored turističke ponude, na Sajmu se predstavljaju i firme koje rade u funkciji turizma: turističke agencije, aerodrom Budimpešta, Privredna komora Srbije…
Na Sajmu će nastupiti i Pokrajinska Vlada sa četiri sekretarijata – za privredu i turizam, za urbanizam i zaštitu životne sredine, poljoprivredu i za sport i omladinu.

TREĆI PUT ZEMLJA PARTNER – CRNA GORA

Za jubilarno izdanje te priredbe Crna Gora je pripremila predstavljanje aktuelne turističke ponude – programe manifestacija u predstojećem periodu i novogodišnjih praznika. Nezaobilazna je ponuda za narednu zimsku sezonu u ski centrima i primorskim opštinama, uz cene u hotelima i privatnom smeštaju. Na štandu, koji će se i ove godine nalaziti na ulazu u Halu „Master“, biće lokalnih crnogorskih specijaliteta koje će posetioci moći da degustiraju, uz vina Kompanije Plantaže. U organizovanim nagradnim igrama najsrećniji posetioci Sajma turizma dobiće boravak u hotelima u Crnoj Gori.

Stručnu javnost očekuju značajni međunarodni skupovi i B2B susreti. Već prvog dana Sajma turizma Novosadski sajam i Dunavski centar za kompetenciju organizuju konferenciju “Dunav – nove perspektive”, koja će okupiti 15 predavača, eksperata u oblasti turizma iz regiona. „CET Conference 2017“ je događaj koji se održava 7. oktobra, a posvećen je kulturno-privrednim aspektima turizma u Srbiji. Orijentisan je na promociju potencijala u oblasti omladinskog, aktivnog, gastronomskog i odgovornog turizma. Kako se očekuje, teme koje će takođe privući pažnju stručne javnosti su i “Zajednički turistički proizvod zapadnog Balkana” i “Sve boje regionalnog turizma”. U Hali „Master“, biće organizovani B2B susreti domaćih i stranih ponuđača i kupaca. Četvrtak, 5. oktobar rezervisan je poslovne sastanke agencija, turoperatera i hotela sa ponuđačima destinacija u zemlji i inostranstvu, dok će se dan kasnije hotelijeri, ugostitelji i restorateri sresti sa proizvođačima hrane. Učešće je besplatno, a registracija neophodna.
Turistička organizacija Vojvodine će pored predstavljanja ponude gradova i opština, ugostiti i predstavnike evropskih turističkih regija koji će prezentovati svoje potencijale. Ponudu Grada predstaviće Turistička organizacije Novog Sada.

“PUTEVIMA RIMSKIH IMPERATORA” – PRVI PUT ZA ŠIROKU PUBLIKU U SRBIJI

Kako se očekuje posebnu pažnju posetilaca privući će Izložba “Putevima rimskih imperatora” koja je obišla pola sveta, a prvi put se za javnost organizuje u Srbiji. Publici će biti predstavljeno 18 glava rimskih imperatora, od kojih su sedam iz Sirmijuma, maketa vojnog logora i grada Viminacijuma, niz sadržaja u vezi sa gastronomijom. Kako bi izložba posetiocima bila što interesantnija biće pripremani i specijaliteti iz rimskog doba, organizovane borbe rimskih legionara i Huna, kao i radionice za decu i odrasle. Deo postavke je i “virtuelna arheologija”, kao i suveniri Arheološkog parka Viminacijum, replike rimskih predmeta.

Sajam turizma će biti i prilika da se pronađe posao. U Auli, ispred ulaza u Halu “Master” biće štand Nacionalne službe za zapošljavanje gde će posetioci moći da konkurišu za raspoloživa radna mesta u oblasti turizma, koja su ponudili i izlagači.

NIKAD VEĆI SAJAM SPORTA

Po obimu i sadržaju ovogodišnji Sajam sporta neuporedivo je bogatiji u odnosu na prethodne godine i biće održan paralelno sa Sajmom turizma, pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

Gradsko veće i Gradska uprava za sport i omladinu u programe na Sajmu su uključili sve zainteresovane za sportske aktivnosti. Preko Saveza za školski sport biće animirane škole i na taj način nastavljen program “Sport u škole”. Biće promovisane i rekreacije, sportski klubovi, aktivnosti za decu sa posebnim potrebama, paraolimpijci i osobe sa invaliditetom, kao i aktivnosti za najstarije sugrađane.

Dešavanja na Sajmu zanimljivijim će učiniti poligoni spretnosti, turniri u malom fudbalu i basketu „tri na tri“, biciklističke trke za učenike osnovnih i srednjih škola u kojima su za najbolje obezbeđene brojne nagrade, boks mečevi u profesionalnom ringu, kao i pokazni u borilačkim veštinama. Međunarodni memorijalni turnir u rvanju grčko – rimskim stilom „Jovan Bogić – Pufika”, uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu na Sajmu sporta organizuje Rvački klub „Novi Sad“.

U halama i na otvorenom delu Sajmišta, od 5. do 7. oktobra predstaviće se, više od 100 kulubova sa teritorije grada Novog Sada, sportska udruženja i društva, savezi, obrazovne institucije u oblasti sporta, resorne gradske, pokrajinske i republičke institucije i sportski centri. Biće ponuđena sportska oprema i rekviziti, a sadržaj će upotpuniti i edukativni programi namenjeni deci, rekreativcima i profesionalnim sportistima.

DOČEK ZA POSETIOCE – SAJAM HORTIKULTURE  I EKO SVET

Na samom ulazu u Novosadski sajam, u Auli, biće organizovani Sajam hortikulture i Sajam „Eko svet“, koji ove godine obeležava 25 godina postojanja. Kao „prirodna spona“ između svih dešavanja na Sajmištu, posetiocima će biti ponuđena i edukaciju. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine će nastupom skrenuti pažnju na značaj rezervata prirode i zaštićena prirodna dobra. Gradska uprava za zaštitu životne sredine će svakodnevno organizovati radionice za decu. Nastupaju i Pokret gorana Vojvodine, Poljoprivredna škola u Futogu, Tehnička škola „Mileva Marić-Ajnštajn“, Inženjeri zaštite životne sredine, JKP Gradsko zelenilo, a proizvode na bazi lekovitog bilja, med i pčelinje proizvode, suvenire i proizvode nastale u radionicama starih zanata predstavljaju izlagači na otvorenom prostoru.

Ptice grabljivice, kojima stanište svakako nije zatvoreni prostor – suri orao, sova – sibirska ušara ili jastreb, ipak će se u svoj lepoti i snazi videti u Auli. Za to su se pobrinuli članovi Društva sokolara Srbije, koji promovišu sokolarstvo i kao alternativni vid lova, pticama grabljivicama.

MEĐUNARODNA TAKMIČENJA NA SAJMU KONJARSTVA

Sajam konjarstva i sersana promoviše konjarstvo i konjički sport kroz učešće klubova i ergela. Novosadski sajam će ugostiti izlagače iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Makedonije i Srbije. Oko 90 konja biće u halama 12 i 15.
Takmičenje u preskakanju prepona planirano je od 5. do 7. oktobra. Tokom tri dana biće održano 13 utakmica u kojima će učestvovati oko 50 konja, a očekuje se više od 500 preponskih startova.
Vozači zaprega će se takmičiti u vožnji dvoprega i četvoroprega 7. i 8. oktobra na sajamskom Manježu, a takmičenja će biti održana u tri kategorije: juniori, seniori i odrasli. Pored toga biće priređena i revija svih zaprega koje učestvuju na nadmetanjima. Takmičenja u dersurnom jahanju biće u nedelju, 8. oktobra.
I ove godine mališani će moći da jašu ponije, a posetioci će imati priliku da vide i fotografije pristigle na konkurs „Konjarstvo 2017“.

OBJEKTI I USLUGE PRED KOMISIJOM NA SAJMU TURIZMA

Kvalitet proizvoda i usluga ocenjuje se jubilarnim sajmovima LORIST i Sajmu turizma, ali i na sajmovima posvećenim hortikulturi i ekologiji.

Najobimnije je vrednovanje organizovano povodom 50. međunarodnog sajma turizma, a obuhvata usluge, objekte, organizacije i institucije u turizmu.
Komisije čine naučnici i stručnjaci sa fakulteta i instituta u Srbiji i regionu, koji godinama rade u hotelijerstvu i turizmu. Do sada su prijavljeni učesnici iz Srbije, Crne Gore, BiH, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije, ali i Austrije, Mađarske i Rumunije.
Među njima je najviše hotela, restorana, turističkih organizacija, agencija i manifestacija. Ima i etno sela, plaža, plažnih barova, kafeterija, poslastičarnica, banja, ali i nacionalnih parkova iz Crne Gore, BiH i Srbije…Rezultati će biti poznati na dan otvaranja Sajma turizma, a priznanja najboljima uručena na Večeri šampiona, u četvrtak, 5. oktobra.

Sveže voće, povrće i stono grožđe je vrednovano tokom leta na gazdinstvima širom Srbije. Među prijavljenim uzorcima najviše je jabuka, lubenica, breskvi, nektarina, krušaka „viljamovki”, šljiva i to „stenlejki”. Ima i stonog grožđa, loznih kalemova i sadnica kajsija, krušaka i trešanja, maslina, kao i industrijske paprike, „roge”, belog luka, kupusnjača…

Do početka sajma „Eko svet” znaće se i dobitnici priznajnja u robnoj grupi lekovito bilje i preparati na bazi lekovitog bilja.

Oprema za lov i ribolov će se pred Komisijom naći tokom jubilarnog, 50. međunarodnog sajma lova, ribolova i sporta.

POKLON IGRA ZA POSETIOCE

Novosadski sajam je u saradnji sa izlagačima pripremio Poklon igru za posetioce sa kupljenim ulaznicama.
PORODIČNI DAN je petak, 6. oktobar. Tada će cela porodica, roditelji s decom do 16 godina, ulazak na Sajam plaćati 300 dinara.

Radno vreme za posetioce je od 10 do 19 časova.

Izvor: Novosadski sajam

Ostavite odgovor

Top