Nalazite se ovde
Početna > Najave Događaja > POČELA PRODAJA ULAZNICA ZA GOSTOVANJE MAĐARSKE DRŽAVNE OPERE – PROMOTIVNI POPUST

POČELA PRODAJA ULAZNICA ZA GOSTOVANJE MAĐARSKE DRŽAVNE OPERE – PROMOTIVNI POPUST

Đakomo Pučini: Boemi

Gostovanje Mađarske državne opere u Srpskom narodnom pozorištu

Koncertna predstava u dva dela i četiri čina, na italijanskom jeziku.

Postoje legendarne opere. Jedna od njih je i delo Pučinija, koje govori o životu mladih pariskih boema, gde najlepša romansa operskog stvaralaštva počinje jednom ugašenom svećom i izgubljenim ključem. Mađarska državna opera će, u koncertnom izvođenju, prikazati jednu od najlepših dela operskog repertoara, u kojem glavne uloge tumače talentovani mladi umetnici.

U ljubavnoj priči, koja gledaoce vodi u svet pariskih boema, glavne uloge tumače Ištvan Horvat i Oršolja Šafar, a uz njih nastupaju Atila Dobak, Žolt Haja, Andraš Kiš i Ildiko Sakač. Da bi uloge bile što autentičnije, solisti nose kostime Tivadara Marka, iz 1937. godine, kada je opera izvedena u režiji Kalmana Nadašdija. Ovo delo je u nepromenjenom obliku, u prvobitnoj klasičnoj operskoj režiji ostalo na repertoaru do današnjih dana. Dirigent orkestra Mađarske državne opere je Ištvan Deneš.

Likovi i autori:

Rodolfo: Ištvan Horvat

Šonar: Atila Dobak

Marčelo: Žolt Haja

Kolin: Andraš Kiš

Mimi: Oršolja Šafar

Mizeta: Ildiko Sakač

Benoa/Alčindoro: Ferenc Čerhalmi

Parpinjol: Daniel Roška

Libreto: Luiđi Ilika/Đuzepe Đakoza

Kostimograf: Tivadar Mark

Dirigent dečjeg hora: Nikolet Hajzer

Dirigent hora: Gabor Čiki

Uz saradnju orkestra, hora i dečjeg hora Mađarske Državne Opere.

Dirigent: Ištvan Deneš

Petak, 8. marta 2019.

scena „Jovan Đorđević“, 19.00

Srpsko narodno pozorište, Novi Sad

 

O Operi

U odnosu na broj zaposlenih prilikom otvaranja opere 1884. godine (kada je bilo 34 solista, hor od 81 člana i 75 muzičara u orkestru), u Mađarskoj državnoj operi danas je zaposleno više stotina ljudi raznih profila, koji rade na tome da publika svake večeri dobije najbolji mogući kvalitet muzičkog i scenskog doživljaja. Pored dirigenata, solista, doživotnih članova i vrhunskih umetnika opere, tu su i dizajneri scene, planeri, koreografi, umetnici slikari i vajari, dramaturzi, korepetitori, inspicijenti, kao i šaptači, koji su svojim zajedničkim radom omogućili, da naša opera bude jedna od muzičkih teatara sveta, koje na svom repertoaru imaju najviše predstava.

 

Izvor: SNP

Ostavite odgovor

Top