Налазите се овде
Почетна > Туризам > Манифестације > ПЕТАК – НОВОСАДСКА НОЋ ЗА “ЗНАЊЕ НА ПРВИ ОГЛЕД”

ПЕТАК – НОВОСАДСКА НОЋ ЗА “ЗНАЊЕ НА ПРВИ ОГЛЕД”

Још само два дана остало је до почетка 8. Ноћи истраживача у Србији, бесплатне манифестације која има за циљ да кроз популарну науку и забаву, представи истраживаче, њихове идеје у новим, атрактивним и интерактивним програмима који су прилагођени свим узрастима и не захтевају предзнање.

Последњег петка у септембру, у више од 250 европских градова одржаће се 12. Ноћ истраживача! Нови Сад је пре осам година препознао значај манифестације која на заиста оригиналан и забаван начин промовише рад научника и истраживача, као и саме науке, те постао ПРВИ град у Србији који се прикључио овој европској екипи.

Ове године, поред Новог Сада, једанаест градова – Суботица, Зрењанин, Инђија, Шабац, Београд, Крагујевац, Ниш, Пирот, Пожаревац, Петница представља своје програме.

Организатори новосадске манифестације “Ноћ истраживача” су прошле године своје суграђане упознали са КУЛ НАУЧНИЦИМА, а ове године представљају ХОТ НАУКУ – упознају вас и промовишу актуелну науку којом се баве наши истраживачки тимови јер шира јавност треба да зна да се и научници који раде у Србији баве интересантним темама и покушавају да реше горуће проблеме.

Наше истраживачке групе Новосађани и гости нашег града могу да виде и упознају и преко билборада постављени у центру града.

У Новом Саду већ од 15 часова па све до поноћи, у тржном центру БИГ, посетиоци ће имати прилику да виде многобројне „ВРУЋЕ“ експонате и учествују у интерактивним радионицама којима је циљ да покажу да се и научници у Србији баве „горућим“ темамама. Препоручујемо програм за најмлађе – Научно игралиште, интерактивне експонате, експерименте “уживо”, науку “на длану”, …Посебан спектакл је из године у годину и чувена “Кафу са научницима”.

Они мало старији, позвани су у клуб СТАРТИТ (Мике Антића 2, бивша зграда Војвођанске банке) где програм почиње у 19:00 предавањем о томе на који начин је комбинација класичних метода перформанса и нових дигиталних технологија заснована на симулацији виртуалне реалности редефинисала позоришне представе и друге врсте перформанса. Предавачи су Маринко Вукмановић и Данијел Кадарјан са Факултета за менаџмент у Сремским Карловцима.

У 20:00 настављамо причу о новим технологијама. Владан Јолер (Академија уметности Нови Сад и HARE labs/SHARE фондација) откриће нам сложене и невидљиве процесе експлоатације који се крију иза “црне кутије” највеће светске друштвене мреже и алгоритамске фабрике у власништву компаније Фејзбук, Инстаграм…

У 21:00 се укључујемо уживо у ЦЕРН, највећу светску лабораторију за честичну физику, да бисмо присуствовали LHCb Experiment at CERN, једном од седам експеримената који су део акцелераторског постројења Велики хадронски сударач (ЛХЦ). Придружите нам се у експерименту који покушава да одговори на питање зашто је свемир сачињен од материје, док је скоро сва антиматерија давно уништена.

Уз ове занимљиве програме, дегустираћете специјално и јединствено ХОТ истраживачко пиво за које рецепт потписује лабораторија пива РазБеербрига. Тајни састојак овог напитка је нешто сасвим “ХОТ”, па уколико волите изазове, само напред. .

Након 22:00 часова почиње традиционални научни квиз, а задатак оних који желе да се такмиче је да окупе екипу од највише 5 чланова, смисле ХОТ име и освоје специјално ХОТ пиво! Квиз мастер је чувени Ники Ли Мен.

На самом крају вечери, наступа Dj Dark Angel. Уз све ове информације, и једна напомена: Дођите обучени у свог омиљеног научника, научни феномен или експеримент или просто само понесите са собом сциенце аццессориес и улазите у трку за најбољу научну маску!

За оне нестрпљиве, клуб СТАРТИТ је већ домаћин комплетне интерактивне изложбе „Спектри“ коју је осмислио Центар за промоцију науке, као део прославе Међународне године светлости 2015. Експонати су посвећени светлости – оној коју видимо, али и оној коју не видимо, али нас свакодневно окружује.

„Спектри“ покривају шест области које чине електромагнетно зрачење: радио-таласе, захваљујући којима комуницирамо још од краја 19. века, микроталасе, којима можемо и да загревамо храну, инфрацрвено зрачење, које користе термалне камере, видљиви деоспектра на које реагује људско око, ултраљубичасто зрачење које може служити и за стерилизацију и x и гама зрачење високих енергија. Свака од области је изложба за себе, представљена је одређеном бојом и састоји се од неколико интерактивних експоната, на којима сами можете тестирати особине електромагнетних таласа. Експонати су смештени у мобилне дрвене кутије, које подсећају на велике призме и стоје на дугачким ногама. Међу експонатима који су део спектара можете видети како се проверава исправност новчаница помоћу ултраљубичастог зрачења, како нас види инфрацрвена камера, како функционишу радио-антене и шта би могли да видимо када би светлост садржала само једну боју. Сазнајте како је откривено инфрацрвено зрачење, колико смо заправо озрачени и да ли треба да бринемо, сазнајте како настају боје и многе друге занимљивости из света светлости. Изложбу можете погледати сваког радног дана од 12 до 18 часова, а улаз је бесплатан.

Посебну пажњу новосађанима скрећемо на НАУЧНИ КАМИОН, који је до сада обишао Пирот, Ужице, Лесковац и Смедерево, а у недељи у којој ће се одржати Ноћ истраживача, Научни камион ће први пут гостовати у Новом Саду! Изложба „Спектри“ ће се преселити у приземље ове путујуће лаборатотрије, док ће се на спрату одвијати научно-популарни програми које су припремили наставници и ученици новосадских основних и средњих школа.

Занимљив свет науке, експеримената и истраживања у НОЋИ ИСТРАЖИВАЧА , очекује и Зрењанинце у Културном центру, Суботичане у хотелу Галерија и Шапчане на Главном тргу.

Ноћ истраживача финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска Кири. У Србији под именом Ноћ истраживача постоје два пројекта ReFocuS i Cool&Hot.

Cool&Hot координира Факултет техничких наука Нови Сад са партнерима Природно-математичким факултетом из Новог Сада, Креативно едукативним центром, Високом техничком школом струковних студија Зрењанин, Удружењем научних комуникатора и Центром за промоцију науке.

Сви детаљи Ноћи истраживача 2017 www.nocistrazivaca.rs   Facebook.com/nocistrazivacanovisad

 

Извор: Ноћ истраживача

Оставите одговор

Top