Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > OTVARANJE IZLOŽBE „GRATALOUP“ U GALERIJI LIKOVNE UMETNOSTI POKLON ZBIRCI RAJKA MAMUZIĆA

OTVARANJE IZLOŽBE „GRATALOUP“ U GALERIJI LIKOVNE UMETNOSTI POKLON ZBIRCI RAJKA MAMUZIĆA

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe Grataloup, 3. jula 2020. godine u 19 časova u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića.

Izložba će predstaviti 13 slika ovog umetnika u kombinovanoj tehnici, nastalih u periodu od 1996. do 2017. godine. Izložba se realizuje u saradnji sa francuskom produkcijskom kućom „Vina“, Srednjoevropskim kulturnim centrom i Galerijom „Stuart’s“ iz Novog Sada.

Gi Rašel Gratalu (Guy-Rachel Grataloup) je francuski slikar, u francuskim umetničkim krugovima poznat kao „poslednji živi“ simbolista. Svrstava se u naslednike slikara simbolista, kojima se i sam divio: Pivi de Šavan, Pol Gogen, Munk, Klimt. Snažno je nadahnut pejzažima iz detinjstva – drvećem, planinama i okeanom kao simbolom večnosti. Gratalu je slikar suzdržanog izraza, koji nas vodi od nestvarnog ka stvarnom. Samostalno izlaže od 1970. godine, a učestvovao je na brojnim izložbama u Francuskoj i svetu. Ostvario je i monumentalna dela na otvorenom – mozaike, vitraže, tapiserije i keramiku. Gratalu je nosilac počasnog ordena Vitez reda umetnosti i književnosti koji francuska vlada dodeljuje zaslužnim pojedincima za njihovo zalaganje u oblasti kulture i umetnosti.

 Izložbu će otvoriti Tijana Maksimović, glumica SNP-a u Novom Sadu. Izložba se može pogledati do 31. jula.

* Posetioci su u obavezi da nose maske, uz poštovanje fizičke distance.*

Izvor: Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića

Ostavite odgovor

Top