Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Knjige – Promocije > ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE ,,DVA VEKA KARIKATURE NA PROSTORIJAMA JUGOSLAVIJE“

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE ,,DVA VEKA KARIKATURE NA PROSTORIJAMA JUGOSLAVIJE“

U prostorijama Društva novinara Vojvodine, 15. marta 2019. godine u 18 časova, održana je promocija knjige „Dva veka karikature na prostorima Jugoslavije“ Gorana Maravića. Maravić je, inače, profesor fizičkog vaspitanja i direktor Osnovne škole „23. oktobar“ u Sremskim Karlovcima,  dugogodišnji istraživač bolesti zavisnosti, neko ko je ljubav prema ovoj vrsti ilustracija iz detinjstva pretočio u ozbiljan poduhvat.

Na samom početku, prisutnima se obratio predsednk UO udruženja DNV, Petar Kočić, koji je naglasio da je knjiga „Dva veka karikature na prostorima Jugoslavije“ jedno od kapitalnih dela objavljenih od strane ovog društva koje, inače, doprinosi, ne samo novinarstvu, već i sveukupnoj kulturi zemlje. Veliki je uspeh ono što je odrađnjno na polju izdavačke delatnosti, a jedna od takvih vrednosti je gore pomenuto izdanje.

U nastavku razgovora, govorio je Žarko Dimić, istoričar i direktor Arhiva SANU-a u Sremskim Karlovcima. On ističe da je autor, više od četrdeset godina aktivno radio na prikupljanju karikatura iz različitih novina, časopisa itd, a ta cifra danas premašuje dva miliona. Karikatura je, prema mišljenju Dimića, čudovišna stvar, ljudski humor u satiri, pokušaj da se predstavi nešto smešno. Pre svega, ličnost, događaj ili nekakva osobina.

Dimić je, inače, napisao uvod i recenziju ove monografije, ističući da karikatura nosi u sebi neobičan, likovni jezik koji u dobroj karikaturi govori bolje nego reči.

U svom izlaganju, on navodi da je u knjigu uneto nekoliko hiljada karikaturista (manje ili više poznatih, danas aktivnih) koji su radili na prostorima bivše Jugoslavije, ali sa akcentom na srpski prostor. Fascinantan je izbor karikatura i način na koji je napravio leksikon, enciklopediju ove vrste umetnosti. Različite su i vrste karikatura, a najbrojnije su političke i sportske. Ono što je svima zajedničko jeste to što ovi satirični crteži provociraju i istovremeno skreću pažnju na stvarnost, a uz to pridodate su im i biografije umetnika koji su ih načinili.

Važno je napomenuti i sociološki osvrt kojem je autor, takođe, bio posvećen tokom ovog istraživačkog poduhvata.

Autor, Maravić, zaključuje da je ova publikacija rezultat napornog rada, truda  i utrošenog vremena (počevši od 1978. kada je započeo sakupljanje). On kaže da u okviru knjige, pored karikature kao likovne vrste, postoji i narativna karikatura, tj. strip, potom animacija, film, književnost, fotografija, muzika, performans, obredne maske.

Pored svega toga, Maravić radi i na istraživanju svetske karikature, za koje smatra da su povezane umnogome sa našim. Taj materijal broji preko hiljadu stranica koje još uvek nisu publikovane u zasebno izdanje.

 

Tekst: Jovana Vojvodić

Foto: Željko Savić

Izvor: TV Ars Medija

Ostavite odgovor

Top