Nalazite se ovde
Početna > Porodični kutak > NOVI EDUKATIVNI PROGRAM ZA DECU-MOJ GRAD. NOVOSADSKE UMETNIČKE PRIČE

NOVI EDUKATIVNI PROGRAM ZA DECU-MOJ GRAD. NOVOSADSKE UMETNIČKE PRIČE

U Galeriji Matice srpske se duže od jedne decenije realizuju edukativni programi za decu, sa idejom da se umetničko nasleđe i prostor muzeja učine interesantnim i dostupnim najmlađima, kako bi se kod dece razvijao pozitivan odnos prema umetnosti, muzejskim ustanovama i kulturnoj baštini. Zahvaljujući njima deca postaju aktivni i redovni posetioci Galerije, kojoj se s osmehom na licu rado vraćaju.

Oslanjajući se na prethodna iskustva i sa željom da kontinuiranim radom nastavimo sa podsticanjem i negovanjem dečjeg interesovanja ka svetu umetnosti i delima koja se u Galeriji Matice srpske čuvaju kreiran je novi edukativni program „Moj Grad. Novosadske umetničke priče“. Program je osmišljen povodom obeležavanja titule Novog Sada kao Evropske prestonice kulture i namenjen je deci predškolskog i ranog osnovnoškolskog uzrasta, a sa ciljem da se deca upoznaju sa bogatim kulturnim nasleđem Grada Novog Sada i saznaju više o njegovom nastanku i razvoju, herojima i herionama, simbolima i kulturi posmatrajući umetnička dela iz Galerijske kolekcije. 

Grupne posete i edukativna radionica

U saradnji sa Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo”, kao i osnovnim školama u Novom Sadu, od oktobra 2020. do maja 2022. godine deca iz vrtića i osnovnih škola mogu organizovano posetiti Galeriju Matice srpske i učestvovati u novom edukativnom programu. Sa muzejskim edukatorima, posmatrajući umetnička dela u stalnoj postavci i Dečjoj sobi – kutku namenjenom i prilagođenom deci, u podsticajnoj, radnoj atmosferi otkrivaće zanimljive umetničke priče o Novom Sadu, koje strpljivo čekaju da budu ispričane najmlađim Novosađanima, kako bi s ponosom i znanjem koračali ulicama Grada.

Dečja publikacija

Edukativni program „Moj Grad. Novosadske umetničke priče“ prati i istoimena dečja publikacija, koju nakon posete svako dete dobija na poklon, a zahvaljujući kojoj mogu nastaviti da istražuju i upoznaju umetničke priče o Gradu. Umesto muzejskih edukatora, kroz publikaciju najmlađe „vodi” pčelica Matica Novosađanka, koja pričama i metodički osmišljenim zadacima i pitanjima podstiče razvoj njihove radoznalosti, mašte, stvaralačkog mišljenja, razmišljanja i kreativnog izražavanja.

Zahvaljujući saradnji sa Centrom stranih jezika „Soho“ iz Novog Sada i Francuskim institutom u Srbiji – Novi Sad,  program je prilagođen i deci koja u osnovnim školama i školama stranih jezika uče engleski i francuski jezik. Uz pomoć istoimene dečje publikacije na engleskom i francuskom, deca imaju priliku da na zanimljiv način otkriju kulturno nasleđe svog Grada i istovremeno prošire vokabular novim rečima na stranom jeziku, koji se kroz redovnu nastavu ne obrađuju. 

Kreativne radionice

U okviru edukativnog programa, od oktobra 2020. godine, svake subote od 11.00 do 12.30 sati u Galeriji se održavaju i kreativne radionice za decu, na kojima kustosi i muzejski edukatori deci uzrasta od 5 do 11 godina, na kreativan i interaktivan način dočaravaju priče o Novom Sadu i približavaju aktuelne izložbe u Galeriji. Nakon posmatranja umetničkih dela i šetnje kroz Galeriju, u prostoru Dečje sobe sledi kreativni užitak – predstavljanje utisaka, zapažanja i stečenih znanja raznovrsnim likovnim tehnikama.

Porodični vodič

Pored kreativnih radionica u okviru novog edukativnog programa u Galeriji će svakodnevno biti dostupan porodični vodič Moj Grad namenjen porodičnim posetama. Roditelji, staratelji, bake i deke sa decom koristeći specijalni štampani porodični vodič, kroz igru uloga, zanimljive igre i zadatke imaće priliku da upoznaju prostor Galerije i otkrivaju istoriju i nasleđe Grada, posmatrajući umetnička dela u stalnoj postavci Galerije.

Realizacijom edukativnog programa deci, kao i njihovim vaspitačima, učiteljima i porodicama, želimo da omogućimo aktivno učešće, učenje i uživanje u muzejskim sadržajima, kroz istraživanje i otkrivanje novosadskih umetničkih priča.

Celokupan edukativni program „Moj Grad. Novosadske umetničke priče“ se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Uprave za kulturu Grada Novog Sada i zahvaljujući podršci programa Erasmus+ KA2 kroz projekat Avanture učenja izvan vrtića / The adventures of Out-Of-Classrom Learning.

Ostavite odgovor

Top