Налазите се овде
Почетна > Екологија > НЕЋЕМО НАФТНЕ БУШОТИНЕ У СВОМ ДВОРИШТУ!

НЕЋЕМО НАФТНЕ БУШОТИНЕ У СВОМ ДВОРИШТУ!

Еколошки покрет Врбаса послао је Протестну ноту генералном директору НИС Газпром њефт-а, Кирилу Кравченку, због покретања сеизмичких испитивања нафте и гаса на територији општина Врбаса и Куле.

НЕЋЕМО НАФТНЕ БУШОТИНЕ У СВОМ ДВОРИШТУ!

Поштовани!

Вођени информацијом о започињању геофизичких истраживања нафте и гаса на подручју општина Врбас и Кула, која ће ваша компанија обављати у оквиру пројекта сеизмичких испитивања на истражном подручју 3Д Турија 3, обавештавамо Вас о следећем:

Изражавамо резигнацију због Вашег непоштовања и изузимања наше организације у поступку обавештавања локалне јавности и челника локалне самоуправе о Вашим намерама у нашем атару, имајући у виду наше претходне „непријатне односе“, те уску усмереност наше организације на заштиту животне средине.

Еколошки покрет Врбаса категорички се противи извођењу овог пројекта НИС-а на територији општина Врбас и Кула!

Имајући то у виду, Еколошки покрет Врбаса ће свим правним и легалним средствима којима располаже, својим капацитетима и капацитетима својих бројних партнера, захтевати од Владе РС преиспитивање Споразума између Владе РС и Владе Руске Федерације о сарадњи у области нафтне и гасне привреде, те мораторијум на истраживања нафте и гаса у Србији!

Ово из разлога што наведени Споразум изазива велике и доказиве економске штете по Србију, и несумњиво маргинализује енергетску независност Србије, кроз спутавање истраживања и коришћење алтернативних, обновљивих и чистих извора енергије а значајно одређује дугорочну и стратешку опредељеност Србије коришћењу фосилних горива, афирмише приватни монопол у енергетици, противно начелима Споразума о енергетској заједници за Југоисточну Европу, Париског споразума о климатским променама (којег смо пред потписивањем), Националном програму заштите животне средине, Националној стратегији за апроксимацију у области заштите животне средине…

При томе Вас обавештавамо да смо чланица Националног конвента за отварање поглавља 27 ЕУ, што нам скупштинска тела за предлагање законодавних процедура и оцену спровођења постојећих, чини лакше доступним!

Искористићемо и позитивну околност скорог одржавања локалних избора у Општини Врбас, кроз јавну сугестију грађанима да не гласају против свог интереса а власницима парцела, које су на линији радова, да вам ускрате сагласност проласка кроз њихов посед. Локалној власти, садашњој и будућој, учинићемо крајње непријатним подлегање вашем лобистичког утицају, кроз активан притисак за јавно одређивање свих носиоца на локалној изборној листи, по питању односа према потенцијалним штетним ефектима развоја нафтне индустрије „у своме дворишту“.

Образложење:

Политика НИС-а у решавању проблема нафтних исплака и напуштених бушотина далеко је од савршеног (нисмо сигурни таква да постоји), и по нашем мишљењу, примарно је промотивна и у сврху заштите профита а не животне средине и здравља грађана. Што је, наравно, сасвим нормално! Јер Ви нисте хуманитарна, нити еколошка организација а нисте ни јавна установа! Па, нафтна индустрија не би се после готово века ‘ипо звала „прљава“, да је могла бити чиста! Корпоративна одговорност којом се поносите, по нама је кап у мору нафтног (екстра) профита!

Да сте склони не транспарентним и ад-хок решењима, уверили смо се и у Врбасу почетком 2014. године „затрпавањем дела наше депоније“ са неколико хиљада тона „отпадне смесе“ са ваших нафтних исплака, која је кришом (од јавности) избачена на само 20 до 50 метара од водозахвата пољопривредног предузећа, које из њега црпи воду за наводњавање 1600 хектара пољопривредне земље, са које примарно храни велику фарму говеда, из које даље снабдева своју млекару, највећу у региону средње Бачке!

За ту услугу платили сте јавно-комуналном предузећу у Врбасу одређену своту новца! Јесте ли сигурни да су грађани Врбаса и сви остали конзументи врбаске млекаре добили сатисфакцију за здравствене ризике у које сте их себично убацили, без њихове воље и знања!

Јесте ли и једног момента помислили да је грађанима Врбаса доста домаћег ђубрета из прљавог Великог бачког канала и са претрпане депоније и без вашег „нафтног ђубрета“!

Не мислимо да јесте, јер ето Вас опет!

Да, уважени г. Кравченко, перспектива нашег живота међу нафтним бушотинама, нафтним исплакама, а потом на свежем трустном подручју, над огромним рупама које ћете оставити иза себе…, никако се не уклапа у нашу визију „чистог и безбедног Врбаса“ за коју се боримо већ готово 13 година!

Дакле, без жеље за Вашом сагласности, још једном тврдимо да производња нафте и гаса спада у ред екстремно прљавих индустрија! Нафта је токсична за скоро све облике живота и доказано снажно утиче на климатске промене.

Еколошки покрет Врбаса већ седам година ради експертизе примене Архуске конвенције  у Србији, у оквиру којих активно оцењујемо рад државних, нарочито правосудних органа, и при томе проналазимо моделе њене ефикасније примене у локалу. У томе смо неколико пута ангажовани и од стране Мисије ОЕБС-а у Србији. Стечено искуство нас чини објективним у процени доступности правде и генералне неспособности правосудних органа у Србији да успешно процесуирају еколошке пријаве. Стога, поуздано знамо да Србија тренутно нема капацитет, нити морални интегритет успешно и непристрасно да надзире сложене активности истраживања а посебно не – експлоатацију нафте и гаса, од стране једног од најкрупнијих економских субјеката у земљи и једног од најзначајнијих „донатора Власти“!

Стога ћете нам веровати да ћемо учинити све у нашој моћи да Вас превентивно спречимо у штети и несрећи коју би сте нам изазивали у наредним деценијама, а већ је изазивате по Србији! Применићемо, дакако, и искуства наших пријатеља из Румуније, који су се, као што знате, такође „озбиљно рвали“ са вашом компанијом!

Још само да Вас подсетимо на неоправдано повлашћени положај НИС-а (захваљујући горе поменутом Споразуму), у којем плаћате далеко најнижу рудну ренту у Србији и у региону. Тиме, грађанима Србије, власницима наших природних богатстава, кроз екстра профит, отимате милионе евра,  отимате стандард и пристојан живот. Ускраћујете нам радна места, лечење најтежих болести, обнову вртића и школа, збрињавање отпада…“, чиме сте стали уз раме озбиљним генераторима сиромаштва у Србији! Штетност овог Уговора у блиској будућности, без икакве сумње, могао би се прогласити издајом националних интереса, одговорна лица у садашњој и бившој Власти, могла би се наћи пред лицем правде, а ваша компанија би се могла сасвим оправдано национализовати! То свакако неће погодовати даљем развијању изузетно добрих односа Србије и Русије, али ћемо лако разјаснити пријатељском руском народу – „индустријску похлепу, која нам квари односе“!

Узгред речено, Еколошки покрет Врбаса колективни је члан Удружења српско-руског пријатељства! Волимо и поштујемо руски народ, руску културу и историју. Али како Вас да сместимо у тај корпус г. Кравченко? Јер, оцените нам колико је искрено пријатељство с неким ко Вам годинама „исисава животне сокове“?!

Ратко Ђурђевац, у Врбасу 27. фебруара 2017. Еколошки покрет Врбаса

Извор: Инфоцентар Панчево

Оставите одговор

Top