Налазите се овде
Почетна > Култура > НАГРАДА ПАВЛЕ ВАСИЋ

НАГРАДА ПАВЛЕ ВАСИЋ

Награда Павле Васић, за публиковано дело из области примењене уметности и дизајна за 2017. годину, додељена је др Јасни Јованов за књигу Драган Алексић Ликовне критике, издавача Спомен-збирке Павла Бељанског из Новог Сада и Народне библиотеке Србије из Београда. Жири који је донео одлуку о Награди чинили су др Чедомила Маринковић, председник, др Сања Пајић и Мирослав Карић.

Награда Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије биће уручена у понедељак, 12. марта 2018. године у 13 сати, у Свечаној сали Ректората Универзитета уметности (Косанчићев венац 29/1, Београд).

 

О ДЕЛУ

(из рецензије: проф. др Игор Борозан, Филозофски факултет Универзитета у Београду)

 

 „Ауторка је уобличила и својеврсну мини-биографију једног од најзначајнијих ликовних критичара у међуратном периоду, ревитализујући праксу критичког осврта на историју ликовне критике, иначе готово неприметну у домаћој историографији последњих деценија. Освртом на Алексићево критичко рашчитавање Петра Добровића, Саве Шумановића, Јована Бијелића и осталих хероја модерне, иначе блиске критичаревом сензибилитету, ауторка је успела да расветли мање познат део стваралаштва овог изузетно значајног и вишеслојног интелектуалца. Истовремено, кроз психофизичку анализу његовог бића, ауторка је успешно исказала дихотомију на релацији друштво–појединац, указавши на шире оквире збивања на авангардној уметничкој сцени међуратне Југославије.“

Оставите одговор

Top