Nalazite se ovde
Početna > Kultura > MUZIČKA BAŠTA 2019: NASTUP „ROĐENICE“ NA VIDOVDAN U RANČIĆEVOJ KUĆI

MUZIČKA BAŠTA 2019: NASTUP „ROĐENICE“ NA VIDOVDAN U RANČIĆEVOJ KUĆI

Domaći a capella trio „Rođenice“  nastupiće na letnjoj sceni Rančićeve kuće na Vidovdan, 28. juna od 20.30 časova u okviru muzičkog programa „Muzička bašta“ Centra za kulturu Grocka. U ambijentu zaštićenog kulturnog dobra gročanske varoši, predstaviće seoske i varoške pesme u tradicionalnom vokalnom izvođenju.

Rođenice su a capella trio oformljen 2009. godine tokom zajedničkog studiranja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Repertoar ovog sastava se gotovo u potpunosti zasniva na seoskim i varoškim pesmama sa podneblja bivše Jugoslavije, koje izvode po principu što autentičnijeg tradicionalnog vokalnog izraza. Međutim, umetnička radoznalost je Rođenice vodila ka istraživanju „novih“ tradicija i savremenom izrazu narodne muzike, te su sarađivale sa različitim instrumentalnim sastavima preispitujući tokove od prošlosti do sadašnjosti u muzici kojoj su opredeljene.
Početkom ove godine su izdale svoj prvi album pod nazivom „Svadbenice“.
„Muzička bašta“ tokom 2019. godine predstavlja gostujuće sastave iz zemlje i šireg regiona. Program obuhvata multikulturalni pristup i muziku različitih žanrova, sa akcentom na autentičnom i autorskom izrazu koji je najmanje zastupljen u javnom i medijskom prostoru.

Muzički program „Muzička bašta“ Centra za kulturu Grocka je podržan i sufinansiran sredstvima Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja, sredstvima Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, kao i podrškom GO Grocka i Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

Ulaz na muzičke događaje je slobodan.

 

 

 

Izvor i foto.: CENTAR ZA KULTURU GROCKA

Ostavite odgovor

Top