Nalazite se ovde
Početna > Turizam > Manifestacije > KONCERT GRUPE TRAG U NOVOM SADU – DANI SRPSKE U SRBIJI

KONCERT GRUPE TRAG U NOVOM SADU – DANI SRPSKE U SRBIJI

14206129_1213510408721148_7923926074691015817_o

KONCERT GRUPE TRAG U NOVOM SADU– DANI SRPSKE U SRBIJI

Povodom manifestacije Dani Srpske u Srbiji održan je koncert muzičke Etno grupe „Trag“, dana 11.09.2016. u 20 časova u Novom Sadu.

Novosadska publika nije bila dovoljno obaveštena o ovom koncertu, ali je velika sala Srpskog narodnog pozorišta bila većim delom puna.

Novosađani su uživali u izvođenju pesmama: Žubor, Aman đevojko, Veseli se kućni domaćine, Mesečina,  Sedam sati udara i mnogim drugim pesmama.

Svojim aplauzima publika je više puta muzičku Etno grupu „Trag“ vraćala na binu, što potvrđuje uspešnost koncerta.

Ovom prilikom je novinar redakcije TV Ars Medija  razgovarao sa umetničkim rukovodiocem  Valentinom Milekić o koncertu u Novom Sadu.

Nakon koncerta usledilo je fotografisanje sa publikom i druženje.

20160911_213608

Etno grupa „Trag“ je vokalno – instrumentalni sastav koji njeguje tradicionalnu muziku Balkana. Djeluje od 2003. godine kao jedna od sekcija Kulturno umjetničkog društva „Slavko Mandić“ iz Laktaša. Grupu čini deset članova: četiri ženska vokala i šest instrumentalista. Akcenat je na tradicionalnim instrumentima (frule, gajde, kaval, tarabuke, tapan), ali u sastavu su i klasični instrumenti – gitara i violina, kao i moderni (elektronski) – klavir (stage piano) i bas-gitara.  Na repertoaru grupe nalaze se pjesme iz Republike Srpske (Bosne i Hercegovine), Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske, te ciganska muzika. S obzirom na to da “Trag” često i rado nastupa u Rusiji, na repertoar su uvrstili i nekoliko ruskih pjesama. Grupa nastupa na mnogim značajnim manifestacijama u BiH i inostranstvu.

Članove sastava okupila je ljubav prema narodnom stvaralaštvu. U želji da izvornu muziku spasu od zaborava, ali i približe uhu današnje publike, tradicionalne ritmove i melos utkali su u sopstvene aranžmane. Ove pjesme su se, kao dio narodnog predanja, vijekovima prenosile sa koljena na koljeno i živjele u narodu. Pri tome su svaka generacija i svaki pojedinac u njih unosili dio sebe bogateći ih i čineći da ostanu uvijek jednako žive i lijepe. Slijedeći tragove narodnog predanja, grupa „Trag“ je u ove pjesme udahnula svoj lični izraz, kao i duh našeg vremena, oživljavajući ih time, i ostavljajući, suštinski nepromijenjenim i uvijek narodnim, u amanet budućim generacijama.

U maju 2008. završili su snimanje svog prvog albuma, pod nazivom „Zvuci Balkana“. Na njemu se nalazi 15 pjesama sa prostora Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske. Posebno mjesto na albumu našla je muzika Lijevča polja, do tada manje poznata publici, jer je narodna muzika ovog područja tek 2008. godine istražena i zabilježena. Pokrovitelj ovog projekta bila je Opština Laktaši.

Drugi album pod nazivom “Zavještanje” sniman je u periodu od januara 2010. do oktobra 2012. godine a izdavač je Radio televizija Republike Srpske. Na ovom albumu, pored tradicionalnih pjesama, našle su se i dvije autorske pjesme, kao što su pjesma “Žubor” koju je napisao Ivan Glišić, a komponovao ju je čuveni Radoslav Grajić i pjesma “Crven cvete” autorke Jelene Bojović.

Tokom 2013. godine album je predstavljen domaćoj i stranoj publici, a urađena su i dva spota za pjesme “Kad Lijevčansko žito zatalasa” i “Crven cvete”.
Tokom 2014. godine grupa “Trag” nastavlja sa koncertiranjem po zemlji i inostranstvu i radom na novim aranžmanima.

Pored brojnih koncerata na prostoru Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, grupa je svoj rad predstavila i široj publici na turnejama u:
Holandiji: nekoliko koncerata u Roterdamu, Zandamu, Najmejgenu
NJemačkoj: nekoliko koncerata u Minhenu i Štutgartu, Manhajmu
Rusiji: nekoliko koncerata u Moskvi i Slavjansku na Kubani, Galjicinu, Petrogradu
Švajcarskoj: nekoliko koncerata u Cirihu.

Etno grupa “Trag” je za svoj dosadašnji rad nagrađivana mnogim priznanjima i nagradama.

Etno grupa “Trag”

Vokali: Valentina Milekić (umjetnički rukovodilac)
Vesna Milekić
Tanja Danojević
Jovana Kisin

Instrumentalisti:      

Jelena Škrbić – violina
Dragan Grahovac – bas gitara, harmonika
Mladen Janković – klavijature
Boban Adžić – gitara
Zoran Vujić – perkusije
Goran Pivašević – frule, gajde, kaval, vokal

 

Video novinar: Željko Savić

Fotografije: arhiva Etno grupa Trag, Biljana Diković

 

Ostavite odgovor

Top