Налазите се овде
Почетна > Култура > Музика > КАЛЕИДОСКОП ПРЕДСТАВЉА ЈЕДНУ ОД НАЈВЕЋИХ СВЕТСКИХ САВРЕМЕНИХ ПИЈАНИСТИКИЊА – МОМО КОДАМУ

КАЛЕИДОСКОП ПРЕДСТАВЉА ЈЕДНУ ОД НАЈВЕЋИХ СВЕТСКИХ САВРЕМЕНИХ ПИЈАНИСТИКИЊА – МОМО КОДАМУ

Након ванвременског наступа шпанског пијанисте Давида Морена, Калеидопскоп културе новосадској публици представља још једну звезду светске пијанистичке сцене, јапанску уметницу Момо Кодаму која ће наступити у оквиру Пиано сити фестивала. Пијанстикиња блиставе интернационалне каријере отвориће фестивал концертом у новосадској Синагоги, у петак, 7. септембра са почетком у 20 часова.

BBC Music Magazin ју је описао као уметницу којој музика тече кроз вене, док њен, према речима, Америцан рецорд гуиде-а кристално чист звук чини програм хипнотишућим. Њен репертоар се протеже од класичних и романтичних периода до савременог стваралаштва. Има иза себе два албума снимљена за престижну издавачку кућу ECM, а долази у Нови Сад са подијума најпрестижнијих светских фестивала класичне музике као што су Вербиер, Марлборо, Тиволи и других.

Концерт је посвећен обележавању сто година од смрти композитора Клода Дебисија.

Наредног дана, публика ће се упознати и са творцем Пиано сити концепта који долази из Берлина, Андреасом Керном. Човек који је класичну музику представио на најатрактивније начине одржаће свој концерт 8. септембра од 19 часова у KC Labu.

Калеидоскоп културе у сарадњи са фестивалом Пиано цитy Нови Сад од 7. до 9. септембра, окупиће 120 учесника из 10 земаља. Пијанисти свих узраста – од ученика музичких школа, студената, аматера ентузијаста до уметника са интернационалном концертном каријером, одржаће више од 70 концерата класичне, џез, савремене и популарне музике.

За љубитеље Стрит арт уметности Калеидоскоп представља изложбу “Сапутници” која ће бити отворена у петак, 7. септембра у Музеју савремене уметности Војводине. Уметници ће радити у техници стенсила, велике формате портрета животиња као главне теме у концепту изложбе која се бави њиховом важном улогом у историји човечанства и потенцијалном доприносу развоја хуманизма у будућности.

Давид Морено одушевио је публику својим наступом у четвртак, 30. септембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве. Својим четрдесетпетоминутним наступом “купио” је Новосађане који су уз повике “браво” пратили сваки његов покрет, као и неустрашив плес његове кореографкиње и балерине Кристине Каљеха. Морено је у Нови Сад стигао у склопу “Plants Air – Artists in residence” програма. Овај програм за уметничке резиденције значајан је јер омогућава локалним уметницима да размене знања и искуства с колегама широм Европе. У склопу Калеидоскопа и тог програма, у Нови Сад стиже 21 уметник из Европе. Углавном доминирају размене уметника бивших, садашњих и будућих престоница културе. Такав концепт мобилности добар је како за уметнике тако и за Нови Сад који већ живи своју престоницу културе.

Након Каравана, Новосађани као и бројни посетиоци ове недеље, испратиће представљање још једне културне станице. 8. септембра своја врата отвориће дворац Еђшег а све у циљу отварања простора у којем суграђани могу да стварају. “Еђшег отвара врата” назив је манифестације којом ће у оквиру једног дана бити приказано мноштво програма као што су жонгчлерске и ботаничке радионице за децу, турнири у баскету 3 на 3, такмичење у бреакеданце-у и исцртавање мурала и графита, радионица танго плеса, као и наступ поп хора “Радио” и јазз трија Ђорђа Обрадовића.

Извор: Press NS2021

Оставите одговор

Top