Налазите се овде
Почетна > Културна Политика > ИЗВЕШТАЈ СА ПРЕДАВАЊА ,,СРПСКИ ДОБРОВОЉЦИ У ВЕЛИКОМ РАТУ“ У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ НОВОГ САДА

ИЗВЕШТАЈ СА ПРЕДАВАЊА ,,СРПСКИ ДОБРОВОЉЦИ У ВЕЛИКОМ РАТУ“ У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ НОВОГ САДА

sprski dobrovoljci

„Српски добровољци у Великом рату 1914-1918“,

Извештај са предавања одржаног у Историјском Архиву Града Новог Сада

sprski dobrovoljci

У Историјском Архиву Града Новог Сада, у уторак 30. маја 2017. године, поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата, одржано је предавање на тему Српски добровољци у „Великом рату“ 1914-1918.

Предавач је био био др Милан Мицић, историчар и књижевник из Удружења ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца „Обилић“ Нови Сад.

На почетку програма присутнима се обратио делегат Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, свештеник Александар Игњатов, из Светосавске цркве на Новом Насељу у Новом Саду.

Поздравну реч су дали: Петар Ђурђев, историчар и директор Историјског Архива Новог Сада, Драгољуб Вујовић из Сирига, председник Скупштине Савеза потомака и поштовалаца српских ратних добровољаца 1912-1918 и Дарко Милојковић, председник Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца „Обилић“ Нови Сад.

Организатори предавања су били Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца „Обилић“ Нови Сад  www.srpskidobrovoljcins1912-1918.org и Историјски архив Града Новог Сада  www.arhivns.rs

Водитељ програма је био Младен Максимовић, потпредседник Удружења ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца „Обилић“ Нови Сад.

У музичком делу програма наступило је Удружење за неговање и очување српске традиције „Звуци с камена“ Нови Сад.

Циљ предавања је био да се слушаоци упознају са суштином и карактером српског добровољачког покрета у Првом светском рату. Говорило се и о политичком и војном доприносу добровољаца српске и црногорске војске, махом држављана Аустроугарске, победи српске војске 1918. године и стварању југословенске државе, о снази и значају њихове жртве, манама у развитку српског добровољачког покрета, о географским тачкама на којима је настајао српски добровољачки покрет, о њиховом односу ка српској националној и југословенској идеји итд.

sprski dobrovoljci

 

Извор: Удружење српских добровољаца 1912-1918 Нови Сад

Оставите одговор

Top