Налазите се овде
Почетна > Култура > Изложбе > ИЗЛОЖБА ,,МАЈСКА СКУПШТИНА 1848. ‒ 170 ГОДИНА ПОСЛЕ“

ИЗЛОЖБА ,,МАЈСКА СКУПШТИНА 1848. ‒ 170 ГОДИНА ПОСЛЕ“

Патријаршијски двор у Сремским Карловцима 4–25. октобар 2018. године

Обележавање јубилеја је један од темељних начина неговања културе сећања, а Галерија Матице српске то редовно чини за датуме и личности значајне како за саму установу, тако и за српску културу у целини. На тај начин указује и подсећа на све оне ствараоце и догађаје који су обележили националну историју и културу. Ове, 2018. године поклопила су се три значајна јубилеја: 100-годишњица присаједињења Војводине Краљевини Србији, 170-годишњица одржавања Мајске скупштине у Сремским Карловцима и 200-годишњица рођења сликара Павла Симића (Нови Сад, 1818‒1876). Сва три јубилеја преплела су се у једној слици – Српска народна скупштина 1. маја 1848. године која је централна тема изложбе „Мајска скупштина 1848. – 170 година после”. Она указује на преплетеност животног пута једног уметника и историјског догађаја којем је присуствовао и који је забележио на слици, а истовремено и на значај овог ремек-дела у колекцији Галерије Матице српске и националној уметности и визуелној култури.

Након приказивања изложбе у Галерији Матице српске (13. мај ‒ 1. октобар 2018), а у сусрет обележавању 100-годишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији изложба ће бити приказана и у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима, уз благослов Његовог преосвештенства господина Василија, епископа сремског.

Свечано отварање изложбе Мајска скупштина 170 година после одржаће се у четвртак, 4. октобра 2018. године у 19.00 сати у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима (Трг Бранка Радичевића 8). На отварању изложбе ће говорити:  Његово преосвештенство господин Василије, епископ сремски, др Снежана Мишић, ауторка изложбе и др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске која ће изложбу званично отворити.

Слици Павла Симића Српска народна скупштина 1. маја 1848. године, која представља централни експонат изложбе, придружили смо истоимену композицију изведену у техници графике и фотографију Павла Симића, и употпунили текстовима о аутору и слици, предметима и документима, као и документарно-играним филмом који је у поводу јубилеја снимила Радио-телевизија Војводине у сарадњи са стручњацима Галерије, а који ће се емитовати током трајања изложбе.

Аутори изложбе су др Снежана Мишић и мр Данило Вуксановић, а изложбу прати двојезична публикација Српска народна скупштина 1. маја 1848. – 170 година после / Serbian National Assembly on the 1st of May 1848 ‒ 170 years later с ауторским текстом др Снежане Мишић у којем се слика тумачи у контексту политичко-историјских околности и националних тежњи српског народа на територији Аустријског царства у XIX веку.

Изложба ће у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима бити отворена до 25. октобра 2018. године.

Припрема изложбе и документарно-играног филма реализована је уз благослов Његовог преосвештенства господина Василија, епископа сремског и Његовог преосвештенства господина Иринеја, епископа бачког, који су нам омогућили снимање сакралних објеката у којима је Павле Симић оставио сликарски траг.

Реализацију изложбе и пратеће публикације омогућили су Покрајинска влада и Министарство културе и информисања Републике Србије.

За све информације можете се обратити др Снежани Мишић на 021 48 99 015 и 069 110 3050.

 

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Top