Налазите се овде
Почетна > Култура > Изложбе > ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ДАРКА ДОЗЕТА ПОВОДОМ 700 ГОДИНА МАНАСТИРА КРУПА

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ДАРКА ДОЗЕТА ПОВОДОМ 700 ГОДИНА МАНАСТИРА КРУПА

Изложба фотографија фоторепортера Дарка Дозета, поводом 700 година Манастира Крупе, биће отворена 26. јула, у 19.00 часова у Културном центру Новог Сада.

Укупно 40 уметничких и документарних фотографија, насталих приликом неколико Дозетових боравака у овом древном манастиру на међи Лике и Далмације, биће представљено на 27 паноа.

Манастир Крупа је, пре тачно седам векова, 1317. године, као задужбину подигао краљ Милутин, у истоименом селу уз реку Крупу, тако да ће централна свечаност поводом овог великог јубилеја, бити одржана у самом манастиру, на славу ове светиње – Велику Госпојину, 28. августа ове године.


Сам манастир је, као и већина светиња Српске православне цркве, у својој дугој историји, највећа страдања претрпео у 20. веку. У Другом светском рату изгорели су сви конаци, а манастирски инвентар је уништен, када су га усташе претвориле у војно упориште према Италији.

Следећа трагедија уследила је 1995. када је у акцији „Олуја“ манастир је претрео мања оштећења и крађе, али су, са српским народом који је тада напустио подручје Хрватске, отишли су и монаси овог манастира па је манастир био пуст до 2000. године. Доласком на трон Епископа далматинског г. Фотија (Сладојевића) и постављањем ахимандрита Гаврила (Стевановића) на место настојатеља, за манастир почињу бољи дани.

Аутор ове изложбе – Дарко Дозет, сарађивао је са најугледнијим светским новинским агенцијама, а фотографије су му објављивали готово сви светски листови и магазини. Његове фотографије илустровале су више од 1.000 насловних страна најзначајнијих медија, првенствено „Вечерњих новости“, а самосталне изложбе имао је у више од педест градова Србије и иностранства. Аутор је пројекта „Корени душе“ посвећеног Косову и Метохији те коаутор пројекта „Сведоци трајања“ који приказује српску културну баштину у Републици Румунији.

Изложба је обогаћена и пратећим текстовима Сњежане Орловић, историчара уметности, врсног познаваоца манастира и цркава Епархије далматинске и Епархије горњокарловачке. Аутор је четри књиге – „Манастир Крупа“, „Манастир Драговић“, „Манастир Гомирје“, „Манастир Пресвете Богородице Тројеручице“ а ускоро ће бити објављено и обимно издање Шематизма и историје Епархије горњокарловачке, али и монографија поводом великог јубилеја 700 година манастира Крупе коју ради у коауторству са теологом и историчаром Радованом Пилиповићем.

Изложбу ће, како је предвиђено, отворити Његово преосвештенство Еипскоп бачки господин Иринјеј, и Његово преосвештенство Епископ далматински Фотије, а отварању изложбе ће, осим аутора присуствовати и игуман Манастира Крупа архимандрит Гаврило Стевановић

Организаори изложбе су Културни центар Новог Сада и Фото асоцијација Војводине уз подршку Управе за културу града Новог Сада.


Предвиђено је да изложба после Новог Сада буде приказана у Грачаници, како би се и симболично спојиле две задужбине краља Милутина. После Грачанице, изложбу ће видети и становници Београда, Бања Луке…

У атачменту вам достављамо детаљне биографије, текст из каталога и фотографије које можете слободно да користите.
 
ЛИНК ДО ДОГАЂАЈА НА ФЕЈСБУКУ:

https://www.facebook.com/events/1879118255683846/

Извор: Фото асоцијација Војводине

Оставите одговор

Top