Налазите се овде
Почетна > Култура > Сликарство > ИЗЛОЖБА ЦИКЛУСА СЛИКА И ЦРТЕЖА „ЧОВЕК“ – АУТОР САВА МИШИЋ

ИЗЛОЖБА ЦИКЛУСА СЛИКА И ЦРТЕЖА „ЧОВЕК“ – АУТОР САВА МИШИЋ

Отварање изложбе циклуса слика и цртежа под називом „Човек“ ,  академског сликара Сава Мишића, одржаће се у суботу 04. новембра од 18 ч. у галерији УЛУВ-а у Врбасу.

Ликовни приказ изложбе

У основи Мишићевог сликарског  интересовања лежи човек. Тачније, човекова судбина у савременоме свету, свету суровости и усамљености у коме стваралац све чешће поставља себи питање смисла стварања и комуникације са светом који је отуђен а човек осуђен да у сред животних пулсација буде усамљен и препуштен себи и својим страховима.

Могло би се, готово, рећи да је тај осећај егзистенцијалног немира својствен добром броју младих стваралаца који тек улазе у искушења што их опскурно и сурово окружење поставља пред њима. Биће да време суровости у знатној мери одређује и однос уметника према стварању и, на неки начин, провоцира у њему жељу да се таквом времену супротстави једнако суровим визуелним исказом и јасним исказивањем непристајања на време у којем му је суђено да живи.

Мишићев тематски круг, круг усамљености и суровости, у овом тренутку, доста јасно показује и веома промишљен и његовоме бићу примерен ликовни вокабулар којим по најбоље може да изрази свој однос према свету.

Уопште није случајно да је одређујући се према теми Мишић посегао за решењима која је нудила  модерна уметност педесетих година прошлога века у време великих егзистенцијалних ломова кроз које је пролазио ондашњи стваралац.Прегао је Мишић за новим, себи примереним,  читањем експресионизма и енформела настојећи да њиховом спрегом проговори о времену у којем живи. Из те спреге јаког цртачког удара по белини платна којим се осваја простор и енформел основе или, по некад, енформел пасажа који везује две експресивне   целине у слици израста јака и емоцијама набијена визуелна човеколика структура чије безнађе потенцира, готово потпуно, ахроматска површина исказа.

Управо у таквој експресивној визуелној конструкцији егзистирају разједене и деформисане људске прилике доведене готово до асоцијација. Ту настају основе  Мишићу примерене визуелне сензибилности са којом дефинише свој став према судбини и пустом времену усамљености и изгубљених нада што је одлика времена у којем живи.

Срђан Марковић

Сава Мишић  кратка уметничка биографија

Рођен у Нишу 1992. године. Завршио средњу Уметничку школу у Нишу. Основне студије сликарства завршава 2015. године на Факултету Уметности у Нишу, у класи проф. Катарине Ђорђевић, а мастер студије годину дана касније у истој класи. Излагао седам  пута самостално, у клубу Друштва новинара Војводине у Новом Саду 2015. и 2016; у галерији КЦ „Младост“у Футогу 2016; у клубу „Фидбек“у Нишу у оквиру мини уметничког фестивала, такође 2016. године; у галерији КЦ „Лаза Костић“ у Сомбору 2017; у галерији ЦЗК „Масука“ у Великој Плани, 2017. и меморијалној галерији“Душан Старчевић“ у Смедеревској Паланци, 2017. године.  Учествовао на више групних изложби и ликовних колонија. Учесник „ERASMUS+“ програма за размену студената (Велико Трново, Бугарска) 2016. Члан удружења Арс академија из Новог Сада од 2015.

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Top