Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Dramska premijera: Veštice iz Salema

Dramska premijera: Veštice iz Salema

U Srpskom narodnom pozorištu su u toku probe za novu dramsku predstavu Veštice iz Salema poznatog američkog dramatičara i romanopisca Artura Milera.

Adaptaciju teksta i režiju potpisuje Nikita Milivojević, koji prvi put režira u SNP-u. Predstava se radi u koprodukciji SNP-a i Centra za razvoj vizuelne kulture iz Novog Sada.

Scenografiju rade reditelj Nikita Milivojević i Željko Piškorić, za scenski pokret zadužena je Amalija Benet, a za kostime Marina Sremac.

U podeli su: Ivana Pančić (Ebigejl Vilijams), Teodora Marčeta (Beti Vilijams), Sonja Isailović (Meri Voren), Nina RukavinaMia Simonović (Mersi Luis), Alisa Lacko (Tituba), Branislav Jerković (Džon Proktor), Marija Medenica(Elizabet Proktor), Miroslav Fabri (Džajlz Kori), Mirjana Gardinovački (Rebeka Ners), Dušan Jakišić (Frensis Ners), Lidija Stevanović (Ana Patnem), Aleksandar Gajin (Tomas Patnem), Jugoslav Krajnov (Prečasni Paris), VukašinRanđelović (Prečasni Hejl), Nenad Pećinar (Denfort – Sudija), Milan Kovačević (Čiver – Šerif) i Gordana Kamenarović (Marta Kori). Učestvuju u ulogama devojaka: Maja Čampar, Anica Petrović, Marija Feldeši, Nevena Narandžić, Nikolina Vujović.

Premijerna izvođenja su u petak 9. i subotu, 10. novembra, na sceni „Pera Dobrinović“, s početkom u 19.30.

Reprizna su 19. novembra i 17. i 18. decembra.

 

Artur Miler (Arthur Miller, Njujork, 17. X 1915 – Roksberi, Konektikat, SAD, 10. II 2005) bio je najznačajniji predstavnik savremene američke dramaturgije koja se razvila pod snažnim uticajem Ibzena i Strindberga, evropskog naturalizma i realizma. Njegovo delo karakterišu kritika društva i psihološki realizam, a teme je crpeo iz načina života američke porodice, ističući odgovornost pojedinca u odnosu na svoje najbliže i na celokupno društvo. Za svoje književno delo dobio je velik broj nagrada. Drame mu se prikazuju sa velikim uspehom u SAD i u Evropi, a najpoznatije su: Svi moji sinovi, Smrt trgovačkog putnikaPogled s mosta, Posle padaVeštice iz Salema (The Crucible, 1953)…

Inspirisan istinitim događajima s kraja 17. veka u Salemu, mestu u Masačusetsu, koje je postalo poznato upravo po lovu na veštice i njihovom javnom suđenju, Miler je Veštice iz Salema pisao početkom pedesetih godina 20. veka. No autor zapravo progovara o fenomenu masovne histerije koja je zahvatila američko društvo u doba „makartizma“ (Joseph Raymond McCarthy), kada je u SAD pokrenuta tajna istraga velikog broja vladinih članova osumnjičenih da su špijunirali u korist komunista. Miler je zapazio sličnost između tog događaja i progona veštica u Salemu. Time ova priča dobija dublja značenja, izražavajući netrpeljivost, zaslepljenost i progon ljudi, ideja, u bilo kojem vremenu.

Od nekoliko filmskih verzija ove Milerove drame, možda je najpoznatija verzija „Veštice iz Salema“ iz 1996. godine, sa Vinonom Rajder i Danijelom Dej-Luisom u glavnim ulogama.

SNP je izvelo dva Milerova komada Pogled s mosta 1970. i Smrt trgovačkog putnika 1977.

 

IZVOR I FOTO:  SNP

Ostavite odgovor

Top