Nalazite se ovde
Početna > Kultura > „DANI EVROPSKE BAŠTINE“ : PUTUJEMO U ANTIKU DA UPOZNAMO KASNOMIRSKU GROBNICU U BRESTOVIKU

„DANI EVROPSKE BAŠTINE“ : PUTUJEMO U ANTIKU DA UPOZNAMO KASNOMIRSKU GROBNICU U BRESTOVIKU

 

Tribinski program posvećen Kasnorimskoj grobnici u Brestoviku, spomeniku kulture od velikog značaja za RS, održaće se 23. septembra u 18 časova u skupštinskoj sali Gradske opštine Grocka, u organizaciji Centra za kulturu i GO Grocka, a u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“.

Tribinski program u Grockoj je osmišljen u saradnji sa arheologom Radetom Milićem iz Centra za urbani razvoj u Beogradu, koji će putem video-prezentacije i predavanja predstaviti ovu zanimljivu i vrednu antičku građevinu. Takođe, antropolog Miodrag Simović upoznaće nas sa urbanim legendama i zanimljivostima koje se vezuju za antičke spomenike na našem tlu.
Digitalna rekonstrukcija nekadašnjeg izgleda grobnice, beogradskog mauzoleja s kraja trećeg ili početka četvrtog veka, prikazuje koloritne freske, antičke skulpture, sarkofage i tragove obavljanja paganskog posmrtnog kulta.

Centar za kulturu i opština Grocka se u ovogodišnju kulturno-turističku manifestaciju „Dani evropske baštine” sa temom „ Kulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem“ uključuju sadržajnim programima, u skladu sa izuzetnim bogatstvom kulturnog nasleđa u neposrednom okruženju, na teritoriji Opštine.

Svi programi imaju za cilj da posetiocima i sugrađanima, a posebno deci i mladima, predstave raznovrsno i vredno kulturno nasleđe sa kojim živimo – sa osvrtom na važnost poznavanja i čuvanja svoje kulturne baštine.

 

Ostavite odgovor

Top