Налазите се овде
Почетна > Најаве Догађаја > ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА “ ДАРОДАВЦИ НОВОСАДСКИХ МУЗЕЈА“

ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА “ ДАРОДАВЦИ НОВОСАДСКИХ МУЗЕЈА“

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
muzej-grada-novog-sad-jpg_660x330

Циклус предавања „Дародавци новосадских музеја“ у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада (Дунавска 29) наставља се у уторак, 16. августа, излагањем историчарке Сузане Миловановић и историчарке уметности Александре Стефанов, кустоскиња Музеја Војводине. Оне ће упознати јавност са значајном заоставштином др Федоре Бикар која се од 2007. године чува у Музеју Војводине.

Др Федора Бикар (1931−2009), пореклом из српске грађанске породице из Будимпеште, радила је у Музеју Војводине као историчарка – музејска саветница од 1969. па све до пензионисања 1995. године. Важила је за једног од најбољих музејских радника у нашој земљи. Осим преданог рада на устројавању музејских збирки и обради предмета, током свог дугогодишњег рада у Музеју поставила је више запажених изложби, а била је и аутор историјског дела сталне поставке Војвођанског музеја. Поред музејских послова, паралелно се бавила историјом и културом Срба у Мађарској, што је резултирало објављивањем више научних и стручних радова, међу којима је најзначајнија монографија Сентандреје.

Тестаментарним завештањем др Федора Бикар поклонила је Музеју Војводине преко 150 предмета из области ликовне и примењене уметности, етнологијe, археологијe, те предмета везаних за друштвену и културну историју овог поднебља. Овим велукодушним гестом обогаћене су збирке Музеја, а др Федора Бикар се уврстила међу његове најзначајније дародаваце.

Контакт особа:
Љиљана Лазић,
музејски саветник
062/807-19-85

Оставите одговор

Top